IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да спасим диетата си с 10 съвета

21 март 2016 06 00

Стойте далеч от изкушенията

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Апетитът към сладкото е един от най-големите врагове на всеки, подложил се по една или друга причина на диета. И тук не става въпрос за прост глад, а за неконтролируемо желание към конкретни храни. Това може да не е само шоколадът или друг вид сладки продукти. Тук влизат и junk храните, пърженото, газираното. Всъщност точно поддаването на това неконтролируемо желание е причината за над 80% от неуспешните ни опити за диети

Предлагаме ви 10 прости начина, с които може да се спре неконтролируемото желание към захар.

1. Пийте вода

Жаждата често се бърка с глада или с желанието за нещо сладко. Ако изведнъж почувствате внезапна нужда от определен тип храна, която няма място в хранителния ви режим, изпийте голяма чаша вода и почакайте няколко минути. Вероятно „гладът“ ще изчезне, тъй като тялото реално е било просто жадно.

Останалите предимства на водата по време на диета за сваляне на килограми са всеизвестни. Така например пиенето на вода преди хранене намалява апетита, а с това и калорийния прием.

2. Приемайте повече протеин

Приемането на повече протеин може да намали апетита през останалата част на деня, а с това и да ни предпази от преяждане. Също така е доказано, че се намалява и гладът към сладкото, тъй като се увеличава времетраенето на чувството за ситост.

Едно проучване сред тийнейджърки с наднормено тегло показало, че богатите на протеин закуски намаляват желанието за захар значително. Така увеличаването на протеиновия прием само с 25% води до 60% по-малко глад за сладко.

3. Стойте далеч от изкушението

Когато ви се дояде нещо сладко, разсейте се с нещо друго. Може да направите една бърза разходка донякъде или пък да си вземете душ. Някои изследвания показват, че дъвченето на дъвка също помага.

4. Планирайте храненето за деня си

Когато е възможно, планирайте храненията си за всеки ден от седмицата. Когато знаете какво ще ядете, премахвате фактора на спонтанност и несигурност около храненията.

5. Не оставайте много гладни

В крайна сметка гладът е основният виновник за желанието за хапване на нещо сладко. За да го избегнете, увеличете броя на храненията си през деня. Винаги имайте нещо здравословно наблизо, което може да хапнете.

6. Преборете се със стреса

Много хора обвиняват стреса за проблемите си с килограмите. Това е не само заради промяната на хормоналния баланс, но и заради прибягването към храната като към лек.

Явлението е по-характерно за жените. Доказано е, че представителите на нежния пол под стрес са склонни да приемат повече калории от спокойните жени.

Нещо повече: стресът покачва нивата на кортизол – хормонът, който ни кара да качваме килограми, особено в областта на корема.

7. Практикувайте „осъзнато хранене“

Това на прост език означава да разпознаваме кога сме гладни, кога ни е скучно, кога ни се яде и кога сме стресирани.

Хранете се бавно и дъвчете внимателно всяка хапка. Не се разсейвайте, оставете телевизора и смартфона встрани.

6-седмично проучване показва, че хората, практикували този тип хранене, са се научили да разпознават кога наистина са гладни. Така храненията, плод на други фактори (стрес или просто желание за хранене) са паднали под 2 за седмица.

8. Спете достатъчно

Апетитът на човек е резултат от хормоналния баланс по време на деня. Липсата на сън води до колебания в хормоналните нива, а това води до неоправдан апетит.

55% от хората, които не спят достатъчно, са застрашени от затлъстяване. При наспиващите се хора процентът е едва 25.

Затова: наспивайте се!

9. Хранете се здравословно

Гладът и липсата на определени нутриенти могат да доведат до желание за сладко. Затова и консумацията на правилните храни е изключително важна при спазване на диета.

Ако ви се хапва нещо между основните ястия, гледайте това да е нещо здравословно – плодове, ядки, семена, зеленчуци.

10. Не ходете гладни на пазар

Супермаркетите са най-лошото място за един гладен човек, който е на диета. Изкушенията дебнат отвсякъде, а най-нездравословните храни са най-близко на щандовете. Затова ходете на пазар, когато сте сити и винаги със списък.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари