IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спортните травми не трябва да се подценяват

24 март 2016 06 00

Медицинската акупунктура може да ви помогне

Snimka: ponchikov.net

Snimka: ponchikov.net

Физиотерапевти, специалисти по акупресура... Който има някаква спортна травма, най-вероятно се е срещал с някой от тези специалисти. Но колко от нас биха обмислили възможността да бъдат понадупчени с игли, дори и от експерт?

Според Британския съвет за акупунктура, само един на десет души са се подлагали на иглената манипулация. За капак на всичко все повече хора се оплакват от дискомфорт и различни болки. Дали Източната медицина може да помогне

Все още има много митове около лечението с игли. Първо, трябва да бъде направена разликата между традиционната и медицинската акупунктура.

Традиционната акупунктура представлява древна китайска практика, в която се поставят игли на около 400 различни места по тялото. Идеята на тази манипулация е възстановяването на енергийния поток „чи“. Търси се причината за болките на пациента.

Медицинската акупунктура, от друга страна, е съвременна адаптация на традиционната. В нея се използва конкретно научно познание, за да се постигне научнообоснован ефект по време на лечението, като точките за стимулация са между 30 и 40 по цялото тяло. Практикуващите този тип медицински практики смятат, че когато има болка около определена точка, с помощта на игла, тя може да бъде успокоена, а мястото излекувано.

Кевин Йонг е традиционен акупунктурист, който работи с играещи американски футбол спортисти, балетни танцьори и плувци. Той обръща специално внимание на здравето, горещо препоръчва човек да предприема мерки за цялостен преглед на състоянието си, поне веднъж в годината. Йонг често използва акупунктура върху пациентите си, за да лекува и възпаления.

„Когато става дума за случайна травма, се възбуждат определени точки, за да бъде насочван кръвопотокът към областта“, защото в травмираната област кръвният поток е възпрепятстван, разказва той. „Понякога използваме специални лампи, за да затопляме точките за акупунктура“ – поради факта, че болката често е съпътствана с чувство за студенина.

Кевин Йонг добавя, че едно от предимствата на традиционната акупунктура е в избягването на опасните зони в човешкото тяло, които лесно могат да бъдат наранени. „Когато е необходимо, използваме игли в зони, които не са по предписание, за да стимулираме по-усилена циркулация на кръвния поток“, казва Йонг. Така лечението повишавало ефективността си.

Кратък наръчник за безболезнени тренировки от Кевин Йонг

Почивка

Кевин Йонг, терапевтът по традиционна акупунктура, казва, че много от спортните травми са причинени от прекалени натоварвания. Претоварването създава неприятни последици, конкретно наранявания в меките тъкани, навяхвания и др. „Трябва да почивате ефективно!“, алармира експертът. Според него, когато се появят болки или дискомфорт, трябва веднага да се погрижим за здравето си. Препоръчва почивка от спорта за седмица-две. „Обърнете сериозно внимание и на съня си, за да може тялото да се възстанови“, съветва Йонг.

Стречинг

Когато системно разтягаме мускулите си, подобряваме общия си тонус. „Със стречинга позволявате на енергийните канали да се отворят, като с разтягането в мускула навлиза не само повече кръв, но и енергия“, разкрива терапевтът.

Търсете помощ

Кевин Йонг казва: „От китайска гледна точка, когато пренебрегвате една травма, тя изтощава енергийната ви система и части от съзнанието ви“.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари