IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Със или без закуска – няма значение

25 март 2016 06 00

Ползите от закуската почиват на твърде малка научна основа

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Твърдението, че закуската е най-важното хранене за деня почива на много оскъдна научна база, пише Дейли мейл.

Сутрешното хранене идва от маркетингови компании, които искат да ни продадат корнфлейкс и бекон, твърди д-р Джеймс Бетс от университета в Бат.

„Проблемът с ползите от закуската е, че те почиват на предположения и наблюдения, но никога не са били изследвани“, коментира той. „Бях изумен, когато започнах да търся доказателства, мислех си, че ще има много“, допълва той

Всичко това означава, че е трудно да се разбере дали здравите хора са здрави, защото закусват.

„Винаги, когато лекарите видят затлъстял човек, питат дали закусва. Ако не, казват му да закусва. А по принцип не даваме здравословни съвети, за които нямаме доказателства. Защо тогава ги съветваме да закусват“, чуди се д-р Бетс.

Д-р Бетс се опитал да направи изследване – една група от хора трябвало да ядат закуска от поне 700 килокалории, а другите трябвало да пият само вода до обяд. Открива, че незакусилите ядат повече на обяд, но не повече от 700 ккал.

Резултатите показали, че няма зависимост между това дали човек закусва или не и неговото телесно тегло.

Изследването обаче не посочва дали закусващите хора имат по-добро настроение и дали закуската стимулира мозъчната дейност. Нито пък дали това се дължи на кофеина в чая или кафето.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари