IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Правила за начинаещи във фитнеса

25 март 2016 12 30

10 съвета от треньора

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Ето и съветите на професионалиста за начинаещи във фитнеса.

Много често виждам хора, които тренират за първи път или са отскоро във фитнеса. И както повечето нови любители, тези хора започват да копират свои приятели или трениращите около тях, което е много грешно и вредно за тях.

Ако сте начинаещ фитнес ентусиаст, предлагам ви да не рискувате здравето си, а да спазвате следващите 10 съвета за безопасни тренировки.

Правило 1: Не копирайте другите

Не копирайте тренировките на най-известните културисти от списанията и не повтаряйте упражненията на напредналите трениращи във вашия фитнес. Тези тренировъчни програми са на хора с богата фитнес култура и дългогодишен опит. Не са за начинаещи.

Правило 2: Планирайте предварително тренировките си

Най-добре е да започнете с три тренировки седмично, като в една тренировка тренирайте всички мускулни групи.

Правило 3: Поставете си реалистични цели

Всички знаем, че няма как за 2 месеца да се сдобиете с тялото, което желаете. Този спорт изисква постоянство и воля, добра храна и достатъчно почивка.

Правило 4: При възможност ползвайте услугите на професионалист

Ако това е първото ви влизане във фитнес, то най-вероятно нямате идея какво трябва да правите. Вместо да гадаете, потърсете помощта на фитнес треньор, който да ви научи на основните неща (правилна техника, правилно дишане, какви и по колко упражнения да правите и други).

Правило 5: Ценете времето си

Често срещам хора, които вместо да тренират, идват в залата, за да си приказват или просто да се мотаят. Но тренировката ви не е времето от деня, през което да се социализирате. Влезте в залата, свършете си работата и след това вече излезте с приятели.

Правило 6: Съсредоточете се върху изпълнението на упражненията

Не пренебрегвайте правилната техника при изпълнение на упражненията, защото рискувате да си навлечете лоши контузии. Изпълнявайте всяко упражнение бавно и технично, без да се натоварвате до максималните си възможности. В началото по-важно е да заучите правилното изпълнение.

Правило 7: Съревновавайте се единствено със себе си

Никога не се сравнявайте с други хора, тъй като всеки има своите генетични заложби. Сравнявайте се единствено с вчерашното си „Аз“.

Правило 8: Започнете от малко към голямо натоварване

Много начинаещи се хвърлят на дълбокото и използват най-тежките и сложни фитнес методи и принципи. Като начинаещ, заложете на традиционната пирамида, а не обратната. При начинаещите се постига хипертрофия дори при натоварване 50-60% от максималното, затова не е нужно да се напъвате от самото начало.

Правило 9: Правете кардио занимания

Задължително завършвайте всяка тренировка с кардио. Така развивате вегетативната нервна система и подготвяте сърцето и дробовете за по-големите натоварвания, които ви предстоят.

Правило 10: Хранете се здравословно

На десето, но не и на последно място по важност, е храната. Колкото и да сте стриктни в тренировките, без балансирано изграден хранителен режим сте заникъде. Ако храненето не е съобразено с фитнеса, няма да възстановявате натоварената мускулатура и ще се чувствате винаги изморени.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари