IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имайте едно наум за контактните лещи

1 април 2016 05 00

Какво става, когато ги сложим на очите си

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Перфектната неподправена визия е рядкост, всички искаме да изглеждаме привлекателни и секси. Някои прибягват до цветни контактни лещи, за да подчертаят красотата на очите си, променяйки цвета им в синьо, зелено или червено. Но докато ни правят по-уверени в свалките, лещите ни излагат на опасност от инфекции.

За да разберем по-добре риска, изследователи от Нюйоркския медицински университет подложиха на изследване голяма група хора, които използват контактни лещи, пише Cosmopolitan.

Какви са техните заключения?

Поставянето на контактни лещи предполага внасяне на кожни бактерии и промяна на околоочния и вътрешноочния климат. Бактериите, които имат способността да оцеляват по пръстите ни, лесно преминават от показалеца в околната среда на окото ни. Това са стрептококи, стафилококи и други, с трудни за произнасяне наименования. Присъствието на чужди за окото ни организми увеличава опасността от инфекции. Поради това очите на хората, които носят лещи, са податливи на неблагоразположения, а понякога те дори развиват и алергични реакции към капки и козметика, вследствие на носенето на лещи. В много редки случаи се наблюдава и ослепяване.

Но проблемите не идват само от прехвърлянето на микроби от кожата в очите ни. Главоболия може да ви създаде и спането с лещи, както и неправилното им съхранение. Това са двете неща, които никога не бива да подценявате.

И все пак, ако още не сте размислили за контактните лещи и ги предпочитате пред очилата, ето какво е редно да предприемете:

1. Винаги, преди да поставите или да извадите контактните си лещи, трябва да измиете ръцете си със сапун и вода.

2. Никога не заспивайте с лещите си.

3. Недейте да плувате с тях – може да изгубите някоя. Същото важи за влизането под душа. Освен това водата не им влияе добре, най-вече, когато е хлорирана.

4. Изплаквайте и съхранявайте добре лещите си, дезинфекцирайте ги със специален разтвор (никога вода). Не използвайте едно и също количество от разтвора. Точно както правите с презервативите си. Ползваш, хвърляш, след което нов.

5. Ако в някакъв момент изпитате болка, забележите зачервяване, замъглено зрение или какъвто и да било дискомфорт, задължително се свържете с очния си лекар.

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

vili_22 ( преди 8 години )
Нося лещи от 10 години и мога да кажа, че при една старателна грижа за тях и спазването на срока за ползването им, проблеми не съм имала. Много трябва да се внимава със срока на ползване, защото доста хора използват лещи по една седмица, когато те са предназначени за 1 ден.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар