IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страничните фактори, които ни водят към диабет

8 април 2016 05 00

Пиене, пушене, сол...

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Тазгодишният Международен ден на здравето е посветен на диабета. Болестта отново е във възход в световен мащаб. От 108 млн. през 1980 г., болните от диабет през 2014 г. достигат 422 млн. души.

Според американската асоциация на болните от диабет, болестта убива повече хора годишно, отколкото ракът на гърдата и СПИН заедно. Диабетът води до слепота, проблеми с бъбреците, сърдечен удар, инфаркт, ампутация на долни крайници.

Много от нещата, които правите или не правите всекидневно, може да ви излагат на риск от диабет. Ето някои от рисковите фактори:

1. Пушите

Тютюнът може да повиши нивата на кръвната захар и да ви помогне да развиете инсулинова резистентност. Ако пушите над 20 цигари дневно, удвоявате вероятността да се разболеете от диабет.

2. Порциите ви са обилни

Свръхтеглото е една от главните причини за диабет от втори тип. Отслабването, разбира се, е индивидуален процес и затова е трудно да се изведе някаква сигурна формула, но избягването на преяждането със сигурност помага.

3. Пиете твърде много

Салата с ракия, след това бира или вино – това се е превърнало в част от националната култура на маса. Алкохолът обаче може да намали чувствителността на тялото към инсулина, което пък да доведе до диабет от втори тип. Алкохолът също така е и калоричен.

4. Не тренирате достатъчно

Тренировките поддържат нивата на глюкоза в кръвта ви, артериалното налягане и холестерола в рамки. Отделяйте поне 30 минути дневно за физическа активност 5 пъти седмично. Не е задължително да ходите на тренировки, разхождайте се, правете коремни преси вкъщи.

5. Солите ястията твърде много

Солта повишава риска от диабет, защото повишава кръвното налягане. Проучвания показват, че децата, хранени с повече сол, имат по-голям шанс да затлъстеят след време.

6. Не пиете достатъчно кафе

Учените доказаха, че пиенето на 2 чаши кафе дневно намалява риска от диабет с до 40%. Причината за това се крие в полифенола, който помага в превенцията срещу болестта.

7. Приемате твърде много въглехидрати

Въглехидратите са важна част от храненето ни и трябва да са около една трета от цялото ни хранене през деня. Но ако приемате твърде много въглехидрати, може да поемете и твърде много калории, които да се трансформират в мазнини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари