IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви приложения има чаеното дърво?

15 април 2016 07 40

Има ли нещо, което не можете да направите с него?

Снимка:  candidahub

Снимка: candidahub

Етеричното масло от чаено дърво, дестилат на листа от благодатното растение, е известно със своите антисептични свойства. Според клинично проучване на Центъра за изследване на ракови заболявания в Мемориал, САЩ, маслото от чаено дърво действа на човешкия организъм противовъзпалително, антимикробно и противовирусно.

За съжаление обаче, за борбата с онкологичното заболяване то може да допринесе само с благоуханието си, пише womansday.

Оказва се, че с етеричното масло, освен да борим респираторни заболявания, можем да си служим и в бита. С него успешно се премахва мухъл, но и още...

1. Освежете въздуха в дома си

Разбира се, щом е етерично е известно най-вече с превъзходния си аромат. Маслото от чаено дърво можем да изпаряваме в специална лампа, в която няколко капки от него плуват в гореща вода, подгрявана от чаена свещичка. Оказва се, че освен за романтиката на спалнята, чаеното дърво може да помогне на пациенти с онкологични заболявания. Неговите изпарения подпомагат съня на болните и намаляват безпокойствието, според публикация на африканския „Журнал за традиционна, допълваща и алтернативна медицина“.

2. Направете си почистващ препарат срещу мухъл

Добавете 10 капки от етеричното масло към 2 ч. ч. топла вода, смесвайки с тях и половин ч. ч. оцет и 3 с. л. сода за хляб. Този разтвор ще ви помогне да преборите мухъла по повърхностите в дома си, а ако го прелеете в пулверизатор, ще имате препарат „Фунгицид“ собствено производство, който ухае приятно. Ефектът е поразителен!
Забележка: Не използвайте препарата за почистване на каменни повърхности от гранит или мрамор, защото оцетната киселина може да ги повреди.

3. Инхалации с чаено дърво – срещу настинки

Кипнете една малка тенджера с вода и капнете няколко капки от бутилчицата. Не само липата помага при хрема.

4. Дезинфекция

При смесване на две етерични масла – от евкалипт и от чаено дърво, ще получите мощен антимикробен препарат, с който можете да почистите гумената си постелка за йога или обувките, с които тренирате в залата. И най-хубавото – накрая няма да миришат на химия, а ще носят полъха на натуралните аромати.

5. За борба с мазнините по печката и микровълновата фурна

Пък и тази по котлоните няма да се опре на следващата смес, която сме подготвили. Смесете 10 – 15 капки етерично масло с вода, сода за хляб и кастилиански (бирен) сапун. Содата ще действа като абразив, изстъргващ деликатно мазнините, без да драска, сапунът ще хомогенизира сместа, а маслото ще допринесе с аромата и антибактериалните си качества.

Подготви: Аксени Гео

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари