IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 трика за плосък корем през лятото

16 април 2016 11 00

Фитнесът и диетата невинаги са достатъчни

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Тренирате 4 пъти седмично, отбягвате въглехидрати и сте заменили сандвичите със салата, но въпреки това не можете да се отървете от тлъстините около корема си? Не сте сами!

Но експертите дават 5 прости съвета, които ще ви помогнат да имате плосък корем през лятото.

1. Възпаления

Ако коремът ви е отпуснат, въпреки че спазвате режим и ходите на фитнес редовно, може би има някакво възпаление, което ви пречи. Диетологът Мерилин Гленвин твърди, че мастните клетки могат да функционират като жлези и да произвеждат цитокини. Тези вещества уморяват имунната система. Така надбъбречните жлези трябва да произвеждат повече кортизол, за да им се противопоставят. Излишният кортизол пък води до още мастни клетки, които да произвеждат въпросните цитокини. И така се влиза в неприятен цикъл. На това може да се противопоставите, ако се спазва по-специален режим. Стойте далеч от преработени и пакетирани храни. Не приемайте наситени мазнини като маргарин, сладкиши и чипс. Не консумирайте алкохол, пшеница, глутен, както и храни, повишаващи бързо кръвната захар.

2. Нека коремът ви е „щастлив“

Чревната флора има изключително голямо влияние върху много важни функции на организма, включително метаболизма и намаляването на мазнините. Въпреки това нашите навици, приемането на антибиотици, консумацията на захар и алкохол, както и стресът, могат да увредят баланса на бактерии в червата. Как може да се балансира? Приемайте храни, богати на естествени пробиотици и фибри. Такива могат да бъдат киселото зеле, киселото мляко, кефирът и ябълковият оцет. Ако не помага, може да си купите от аптеката пробиотик.

3. Четете хранителните етикети

Ако взимате храни, на които пише, че са без захар, без глутен или с малко въглехидрати, с надеждата, че ще отслабнете, помислете пак. Ако една храна е с малко захар или диетична, означава, че има подсладители. Тези подсладители са свързани с промени в настроението, депресия. Установено е, че изкуствените подсладители водят до качване на килограми, защото те могат да забавят метаболизма и да увеличат апетита.

4. Спете повече

Установено е, че от 1900 г. насам сънят на европееца е намалял от 9 на 7,5 часа. Сънят е важен за здравето поради простия факт, че позволява на тялото да презареди батериите си.

Липсата на достатъчно качествен сън ни прави раздразнителни, губим концентрация, уморени сме. Но в случая и пречи на отслабването. Хората, лишени от пълноценен сън, имат повишен апетит. Недостатъчният сън намалява нивата на лептина, за който се смята, че в дългосрочен план регулира телесното тегло.

Мащабно проучване на близо 70 000 жени, проведено в продължение на 16 години, показва, че тези, които спят по-малко от 5 часа на нощ, напълняват значително повече от онези, които спят по 7 часа. Постарайте се да спите поне 8 часа на нощ. Пробвайте да включите и 30-минутни упражнения. Избягвайте шоколад, кафе, чай преди лягане.

5. Не забравяйте магнезия

Нашите зъби, кости, мозък, сърце, бъбреци се нуждаят от магнезий. Той поддържа стабилен сърдечния ритъм, повишава енергийните нива и помага в регулирането на кръвната захар. Магнезият е и пръв приятел на трениращите във фитнес зали. Ако не искате да пиете магнезий на хапчета, хапвайте повече зеленолистни зеленчуци, банани, боб, кафяв ориз, ядки и семена.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари