IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спорт срещу рак на простата

23 април 2016 07 30

Редовните упражнения намаляват риска от смърт

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Привикването към умерени или интензивни физически упражнения намалява риска от смърт вследствие на рак на простатата, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

Изследването на учени от Американското онкологично дружество обхванало над 10 000 мъже на възраст между 50 и 93 години, които между 1992 г. и 2011 г. били диагностицирани с локализиран рак на простатата. Това означава, че заболяването не се е разпространило извън простатната жлеза.

Участниците предоставили информация за физическата си активност преди и след диагностицирането.

„Мъжете с най-голяма физическа активност преди диагностицирането са с 30 на сто по-малък риск от смърт вследствие на рак на простатата в сравнение с участниците с най-малка физическа активност“, заяви ръководителката на изследването, епидемиоложката Ин Ван от дружеството.

По-големият брой физически упражнения изглежда осигурява повече ползи. Мъжете, които извършвали най-много физически упражнения след диагностицирането, били с 34 на сто по-малък риск от смърт вследствие на рак на простатата в сравнение с участниците, които извършвали най-малко упражнения. Резултатите от изследването бяха представени на годишната конференция на Американската асоциация за онкологични изследвания в Ню Орлиънс.

Макар изследването да не открива причинно-следствена връзка, резултатите навеждат на мисълта, че оцелелите от рак на простатата трябва да извършват физически упражнения, а лекарите да подтикват засегнатите от заболяването пациенти да бъдат физически активни, поясни Ван.

Учените изследвали също ефекта от ходенето като единствена форма на физическа активност. Било установено, че ходенето 4-6 часа седмично преди диагностицирането е свързано с една трета по-малък риск от смърт вследствие на рак на простатата. Ходенето след диагностицирането обаче не било свързано със статистическо значимо понижаване на риска.

Американското онкологично дружество препоръчва възрастните мъже да извършват най-малко 150-минутни умерени или 75-минутни интензивни физически упражнения седмично, отбеляза Ван.

Физическата активност допринася за всички аспекти на здравето, уточни експертът по урология д-р Елизабет Кавълър от болницата „Ленъкс Хил“ в Ню Йорк.

Редовните физически упражнения подобряват сърдечносъдовото здраве на пациентите, качеството на живота им и способността им да се борят със заболяването.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари