IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Колело на мръсен въздух? Пак е здравословно!

11 май 2016 14 00

Важи дори за Делхи, един от най-мръсните градове

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Колкото и да е замърсен един град, ползите за здравето при колоездене са по-големи от вредите, които нанася дишането на мръсен въздух, твърдят учени от университета в Кеймбридж.

Те са използвали компютърна симулация, която сравнява рисковете и ползите при различно замърсяване на въздуха. В повечето случаи в световен мащаб обаче ползите са повече от вредите.

В само 1% от градовете вредите от замърсения въздух са повече от ползите.

„Нашият модел показва, че дори в Лондон здравните ползи от колоездене са повече. Това важи и за Делхи – един от най-замърсените градове в света“, коментира д-р Карко Тайнио от изследователския екип.

Учените обаче заявяват, че изводите не важат за хората, които прекарват по-голямата част от работния си ден на колело, като куриерите например.

Джеймс Уудкок, учен, взел участие в изследването, е категоричен, че резултатите не трябва да успокояват кметовете на градовете, а да ги подтикнат да продължат да инвестират в екологична инфраструктура.

Учените напомнят, че колоезденето намалява риска от сърдечни заболявания, диабет, рак.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари