IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 пречки, заради които сте с наднормено тегло

16 май 2016 07 40

И как да излезете от омагьосания кръг?

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Има един тип хора – емоционални консуматори, които „лекуват“ проблемите и нервите си с ядене. Има друг тип хора, които цял живот редуват периоди на гладуване, когато са слаби, с периоди на отпускане, когато са с наднормено тегло.

Ако сте един от тези хора, вие вече може и да сте се отказали от идеята, че можете да бъдете стройни, без диети.

Трайното намаляване на теглото е умение, което всеки може да постигне, стига да подходи правилно.

Важно е да усвоите това умение, ако не искате да се сблъсквате с едни и същи пречки отново и отново.

Целта е да разберете какво ви препъва по пътя към идеалното тегло, за да се научите как да се преборите и да изчистите пътя си към целта.

Ето и пречките, които подкопават успеха ви:

Пречка 1: Вашият начин на мислене работи против вас

Всяка неуспешна диета ви обърква и ви кара да чувствате неудовлетвореност. Следващият път, когато почувствате, че сте готови да се откажете от здравословния си режим на хранене, задайте си въпроса „Какво мога да науча от това, за да мога наистина да отслабна по ефективен начин?“. Може би има нещо вътре във вас, което ви пречи на първо място. Просто се замислете какво винаги осуетява плановете ви да се сдобиете с хубаво тяло (слаба воля, лакомия, липса на спорт, липса на постоянство, нездравословен начин на живот и други) и работете върху себе си.

Пречка 2: Вие ядете излишно много заради емоциите си

Ако сте стресирани в работата си, не се борете със стреса с храна. Ако животът ви е скучен, яденето няма да го направи по-забавен. Само ще трупате излишни килограми всяка година. По-добре намерете друг начин да се справяте с емоциите си, без храна. Първоначалната съпротива на тялото ви да се откажете от обичайния си източник на комфорт ще бъде голяма, но ако си наложите да не угаждате на емоциите си с хапване, ще имате големи резултати. Слушайте сигналите за глад на тялото си и се научете да разпознавате кога наистина сте гладни и кога ядете по навик, от лакомия или от скука.

Пречка 3: Вие сте на силно рестриктивна диета

Скалата на кантара предизвиква прилив на паника и тревожност у някой хора, които като видят, че са качили някой и друг килограм, започват строга диета за отслабване. Те отслабват за един месец, но след още шест месеца установяват, че са възвърнали предишното си тегло, та и отгоре.

Строгите диети са известни със своя йо-йо ефект. Проучванията показват, че бързата загуба на тегло почти винаги е свързана с бързо наддаване в последствие, а освен това забавя обмяната на веществата. Най-добре е да се придържате към дългосрочен план на здравословно хранене.

Пречка 4: Заобиколени сте от хора, които постоянно ви саботират

Ако имате навик хронично да преяждате, замислете се за хората около вас. Може ви те ви саботират, като редовно ви канят по заведения, отказват ви от тренировките във фитнеса и ви убеждават, че си изглеждате добре. Ако искате да свалите тегло, обградете се с хора, които ще ви подкрепят, а няма да ви пречат. Тогава шансовете ви да постигнете целта си ще се увеличат значително.

Пречка 5: Вие не вярвате, че можете да спечелите

Ако от години се опитвате да отслабнете и все е неуспешно, може би вашите надежди за стройна фигура вече са се изпарили. Истината е, че трябва да заложите на правилната диета, да се настроите за бавен напредък и да работите върху своята мотивация и ентусиазъм. Очаквайте резултати най-рано след три месеца. Добре е да спазвате здравословен режим на хранене (най-добре изготвен от специалист) минимум една година, докато той се превърне в начин на живот.

Не позволявайте съмненията да ви отказват!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари