IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Без глутен – също толкова опасно, колкото и с глутен

17 май 2016 05 00

Ако нямате нетолерантност, не отбягвайте глутена

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Безглутеновата диета е една от най-новите и най-модерните диети покрай течението в търсене на по-здравословен начин на живот.

За страдащите от целиакия безглутеновият режим не подлежи на коментар. Но все пак, докато намалява броят на страдащите от това автоимунно заболяване, расте броят на продуктите без глутен на пазара. За 2 години индустрията в тази сфера е скочила със 136%.

Експертите обаче предупреждават, че схващането, че диетата без глутен е подходяща за всеки, е неправилно. Няма доказани ползи от отбягването на пшеничения протеин при хора без алергия от него.

Нещо повече – безглутеновата диета води до увеличение на мазнините и калориите, допринася за хранителни дефицити и всъщност до заболяването целиакия.

Малко се знае и за мотивите на здравите хора да не приемат глутен. В проучване, направено миналата година, „няма причина“ е най-честото обяснение на 1500 американци да не приемат глутен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
А, добро утро!Глутенът е естествена съставка на повечето житни и какво се измисли - да се маха изкуствено ...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар