IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Александър Тодоров: Как и защо да тренираме според гените си?

19 май 2016 10 20

Какви са ползите от персонализирания тренировъчен режим?

Александър Тодоров: Как и защо да тренираме според гените си?

Александър Тодоров е персонален треньор с 20-годишен опит в областта на фитнеса. Има квалификации от Национална спортна академия по програмата CoreFIT. От 2001 година е състезател по културизъм и има в колекцията си множество отличия, в това число титлата на Държавното първенство по културизъм и фитнес в категория „Културизъм до 70 кг“ от 2015 година.

Александър е мениджър и персонален треньор във Fitness For Friends.

Ако не постигате желаните резултати във фитнеса, има редица причини, които можете да обвините за неуспеха си. Сред тях са непостоянството, хранителният режим, видът, честотата и натовареността на тренировките, дали тренирате с добър персонален треньор или без такъв. Съществува обаче и един „скрит“ фактор, който малко хора отчитат, и за който почти не се говори – гените.

Когато човек тренира, трябва да има ясната картина накъде върви. Има голяма разлика в ефективността на стандартните тренировки спрямо тези, показани от индивидуалния генетичен профил. Разликата е в това, че стандартната тренировъчна програма определено се опитва да налучква правилния принцип за трениращия, а това понякога отнема много време. Когато обаче имаме пред себе си генетичния профил на човека, съчетан с хормонални и други изследвания според случая, работим в пъти по-целесъобразно, защото няма излишно лутане.

Каква роля имат гените за тренировките?

Сигурно ще се изненадате да научите, че генетичният потенциал определя между 50% и 70% от спортните успехи. Значително влияние, което обяснява до голяма степен защо различните хора постигат различни резултати при един и същ тренировъчен режим. А също и защо доказано работещи методи за сваляне на килограми или трупане на мускулна маса например, не носят очакваната ефективност при определени хора.

Генетичният потенциал, с който всеки от нас разполага, задава индивидуалните рамки, в които телата ни се развиват и реагират. В зависимост от тези рамки, един човек може да поема по-голямо или по-малко физическо натоварване; да отговаря по-добре на по-продължителни и леки или по-кратки и „ударни“ тренировки; да реагира по различен начин на различни хранителни вещества, добавки и т. н.

Какво значи да тренираш според гените си?

Персонализираният тренировъчен режим, съобразен с генетичния потенциал, е начин да отговорите на индивидуалните нужди на организма си от двигателна активност, като се съобразите с особеностите на вашата ДНК.

Това се случва посредством изследването на ключови гени, които се свързват със спортните постижения. Такова изследване вече се предлага в България и се нарича NGSport. Резултатите от него са валидни за цял живот.

Какви са ползите от персонализирания тренировъчен режим?

1. По-добрата ефективност

Определено има разлика в ефективността на стандартните тренировки и на тези, съобразени с индивидуалния генетичен профил на трениращия. Тя се крие основно в това, че стандартната тренировъчна програма се опитва да налучква правилния принцип за конкретния човек, а това понякога отнема много време. Персонализираната програма от своя страна предполага целенасочена работа, която „атакува“ слабите места и извлича максимална полза от силните, като елиминира нуждата от търсене на правилния подход.

2. По-малък риск

Да разполагаш с подробен анализ на гените си при изграждането на тренировъчен режим, е все едно да решаваш сложна задача по математика и да имаш цялата формула пред себе си – тогава има много по-малка възможност да сбъркаш. Всеки треньор знае, че понякога дори най-малката грешка може да се окаже критична, защото има риск да донесе след себе си дълъг и сложен възстановителен процес, особено при професионалните спортисти, които са изложени на сериозно натоварване.

3. Дългосрочни резултати

Целта на персонализирания тренировъчен режим е да изгради оптимална среда за функционирането на организма ви. Съобразявайки се с вашите гени, ще постигнете нужния баланс, който ще помогне на тялото ви да се справи по най-добрия начин с предизвикателствата, пред които го поставяте в бъдеще.

В случай, че наистина искате да се радвате на добри и дълготрайни резултати, безспорно е добре да обърнете внимание на индивидуалните тренировки и на генетичното изследване. По този начин ще имате ясна представа не просто за тялото си, но и за целите и конкретния път, който трябва да извървите, за да ги постигнете.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари