IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Храни, които балансират хормоните естествено

27 май 2016 05 00

Ако имате хормонален дисбаланс, променете диетата си

Снимка: Thepioneerwoman

Снимка: Thepioneerwoman

Когато става въпрос за промени в нашите хормони или въпроси, свързани с тези промени, като ПМС или стрес, често не се сещаме да се обърнем към храната като средство за защита.

Въпреки това, някои храни могат да помогнат за балансирането на хормоните в тялото ни и подобряване на цялостното ни здраве, без да се налага да пием лекарства.

Хормоните контролират почти всеки аспект на начина, по който се чувстваме. Мазнините, въглехидратите и протеините, които консумираме играят роля в това как функционират хормоните и как те се синтезират в организма.

Ако искате хормоните ви да са в баланс по естествен начин, включете тези 11 храни в менюто си:

1. Авокадо

Авокадото съдържа бета-ситостерол, който може да повлияе на нивата на холестерола в кръвта и да помогне за баланса на хормона на стреса – кортизол. Растителните стероли в авокадото също имат ефект на естроген и прогестерон, двата хормона отговорни за регулирането на овулацията и менструалния цикъл.

2. Ленено семе

Лененото семе е значителен източник на фитоестрогени и по-специално – съдържа вид фитоестрогени, наричани лигнани. Лигнаните имат защитни ползи срещу някои видове рак.

3. Броколи

Този кръстоцветен зеленчук може да помогне за поддържането на естрогена в баланс, тъй като има високо съдържание на калций. Консумацията на броколи може да помогне в предменструалния синдром, тъй като този зеленчук съдържа съединения, които насърчават благотворно метаболизма на естрогена.

4. Нар

Този плод е пълен с антиоксиданти, които блокират свръхпроизводството на естроген в организма.

5. Фасул

Фасулът влияе положително на хормоните, заради фибрите си и съдържанието на лигнани, които контролират апетита.

6. Сьомга

Мазните риби като сьомга и сардина предоставят добри мазнини на клетките, което води до цялостно подобряване на хормоналния баланс в тялото.

7. Листни зеленчуци

Те са богати на хранителни вещества и са идеални за балансиране на хормоните. Листните зеленчуци са пълни с толкова много антиоксиданти, че помагат за предотвратяване на възпаленията в организма и за по-ниските нива на стрес, което може да помогне за подобряване на нивата на кортизола.

8. Ядки

Бадемите имат ефект върху ендокринната система, тъй като понижават нивата на холестерола. Също така те могат да помогнат за по-ниски нива на инсулин и поддържане на нивата на кръвната захар.

9. Соя

Повечето от нас знаят, че соята се отразява добре на нивата на естроген и има особено положителни ползи по време на менопаузата. Соята може да помогне за намаляване на симптомите като горещи вълни, на жените в критическа възраст.

10. Куркума

Куркумата съдържа куркумин, който имитира действието на естроген. Коренът може да спомогне за намаляване на менструални болки и спазми.

11. Киноа

Тъй като киноата е сложен въглехидрат, тя може да помогне за поддържане на нивата на кръвната захар стабилни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари