IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Какви са предимствата на бавното хранене?

27 май 2016 11 00

Защо е добре да не бързаме с яденето?

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас практични съвети за това, какви са предимствата на бавното хранене.

Дали заради забързаното ежедневие или по друга причина, много хора ядат храната си по-бързо отколкото трябва. Всъщност, по-бавното ядене се оказва по-добрият подход. В действителност изследвания показват, че по-бавното хранене може да ви накара да се почувствате по-сити и да помогне за намаляване на теглото.

В следващите редове ще откриете какви са ползите от бавното ядене за загуба на тегло и подобряване на здравето като цяло.

Твърде бързото хранене може да доведе до покачване на теглото

Хората, описващи се като бързи консуматори, са склонни да натрупват повече излишно тегло във времето в сравнение с тези, които твърдят, че се хранят по-бавно. Проучване, в което участват над 4000 мъже и жени на средна възраст показва, че тези, които се хранят по-бързо, покачват по-бързо килограми в сравнение с бавноконсумиращите храна.

Бавното хранене помага за консумирането на по-малко калории

Апетитът и приемът на калории до голяма степен се контролира от хормоните на глада (грелин и лептин). Обикновено след ядене нивата на грелин намаляват, което потиска глада. В храносмилателния тракт също така се освобождават хормони като холецистокинин, пептид YY и глюкагон – подобен пептид-1.

Тези хормони сигнализират на мозъка, че сте се нахранили и хранителните вещества се абсорбират. В резултат на това, апетитът намалява, карайки ви да се чувствате сити, което помага да спрете да ядете. Интересното е, че този процес отнема около 20 минути, което означава, че когато се храните бавно, давате нужното време информацията да достигне до мозъка.

Бавното ядене подпомага дъвченето и смилането на храната

Няколко проучвания доказват, че хора, които имат наднормено тегло, са склонни да дъвчат храната си по-малко, отколкото хора с нормално тегло.

Друго проучване сочи, че дъвченето се отразява и на приема на калории. Например, когато хората дъвчат 1,5 пъти повече от нормалното, средният прием на калории намалява 9,5%, а при 2 пъти повече дъвчене от обичайното, приетите калории намаляват с 15%.

Според изследвания, дъвченето на всяка хапка за 30 секунди намалява апетита и увеличава насладата от храненето.

Като цяло можем да обобщим, че при бавното дъвчене се приемат по-малко калории, защото сигналите за ситост достигат до мозъка.

Други предимства от бавното ядене

Старателното дъвчене носи допълнителни бонуси като:

- По-добро храносмилане

- Оптимално усвояване на хранителните вещества

- По-здрави зъби

- Намаляване на стреса

Практически съвети за това как да се храните по-бавно

- Избягвайте глада – когато сте освирепели от глад е трудно да се сдържате и да се храните бавно. За да не изпадате в подобна ситуация, дръжте винаги под ръка нещо здравословно за хапване.

- Дъвчете повече – пребройте колко пъти дъвчете една хапка и удвоете броя

- Не се хранете с ръце – употребата на прибори ще забави скоростта на хранене

- Консумирайте храни, които изискват повече дъвчене – зеленчуците, плодовете, ядките и всички други богати на фибри храни изискват повече механично време за дъвчене.

- Използвайте таймер – гледайте да разпределите времето си за хранене така, че да не приключвате по-бързо от 20 минути.

- Не се разсейвайте – избягвайте гледането на телевизия по време на хранене

- Бъдете търпеливи – промяната отнема време; ще са ви нужни 20-30 дни, за да превърнете бавното хранене в навик.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари