IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

8 изненадващи причини хората да пият антидепресанти

31 май 2016 15 00

Защо тези медикаменти не се използват само при депресия?

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Знаете ли, че до 45 на сто от антидепресантите са предписвани за други състояния, които нямат общо с депресията.

През последните 20 години употребата на антидепресанти е изключително широко разпространена и много експерти се притесняват от този факт.

Според едно ново канадско изследване, направено в Квебек, само 55 на сто от антидепресантите са предписвани на пациенти със симптоми на депресия, а останалите са давани не по предназначение.

Ето и най-честите причини лекарите да дават рецепта за антидепресанти, дори пациентите им да нямат депресия:

1. Безпокойство, невроза

Определени групи антидепресанти са одобрени за лечение на хистерия, невроза и тревожно разстройство.

2. Безсъние

Около 10 процента от хората, които пият антидепресанти всъщност страдат от безсъние или други проблеми със съня.

3. Болка

Много лекари дават рецепта за антидепресанти на пациенти с хронични болки, за да се притъпи и/или облекчи болезненото усещане.

4. Паническо разстройство

Четири процента от антидепресантите са предписвани на хора с паническо разстройство, което включва агорафобия, социална фобия и друг вид фобии, които могат да доведат до физически симптоми на паника като учестен пулс, треперене, болка в гърдите и затруднено дишане.

5. Фибромиалгия

Лечението на фибромиалгия – мускулно-скелетни смущения, които водят до проблеми със съня, болка и умора, също често включва употребата на антидепресанти.

6. Мигрена

Мигрената (силно главоболие) в някои по-тежки случаи може да бъде придружена от гадене, повръщане, световъртеж, зрителни халюцинации и чувствителност към светлина. Тогава лекарите могат да дават рецепта за определен клас на антидепресанти, известен като трициклични антидепресанти. Тези лекарства променят химическите нива в мозъка, което от своя страна помага за предотвратяване на мигрената.

7. Обсесивно-компулсивно разстройство

Обсесивно-компулсивното разстройство (натрапчиви мисли и действия) също се лекува с няколко вида антидепресанти.


8. Менопауза

Само 0,8 процента от рецептите за антидепресанти се дават за справяне с тежки симптоми на менопаузата като горещи вълни или нощно изпотяване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари