IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7-те смъртни гряха за храносмилателната система

13 юни 2016 05 00

Защо страдате от подуване, запек, болки и спазми в корема?

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Ако страдате от проблеми с храносмилането, може би извършвате някой от 7-те смъртни гряха за храносмилателната система.

Диетолозите казват, че милиони хора по света страдат от подуване, запек, болки и спазми в корема, киселини и други подобни симптоми, които влошават качеството им на живот.

Ако тези проблеми са често срещано явление и при вас, може би сте объркали храносмилателния си тракт по следния начин:

1. Преяждате редовно

Преяждането може да има пагубен ефект върху храносмилателната система, поставяйки я под по-голям натиск. Последователното преяждане може да затрудни храносмилателния тракт, който просто не може да произвежда достатъчно от правилните вещества – киселина в стомаха и ензими, които да се справят с обема на храната.

2. Не дъвчете правилно

Може да звучи очевидно, но ако не дъвчете правилно, може да страдате от подуване на корема.

Процесът на дъвчене е необходим, за да се разгради храната на по-малки частици. Проблеми като киселинен рефлукс и газове могат да се получат от излишък и ферментация на храната. Дъвчете всяка хапка храна най-малко 30 пъти и се хранете с лявата ръка (по-бавно става).

3. Не консумирате фибри

Фибрите са жизненоважен компонент на всяка диета по редица причини, не на последно място, че помагат за предотвратяване на запека. Разтворимите фибри се намират в много плодове и зеленчуци, овес, ленено семе, боб и грах. Неразтворимите фибри се съдържат в пшеничните трици, пълнозърнести храни, семена и ядки, както и в обелките на зеленчуците и плодовете.

4. Подложени сте на голям стрес

Стресът може да предизвика безброй здравословни проблеми от главоболие, през високо кръвно налягане, до проблеми с храносмилането. Освен това, ако човек е тревожен от известно време насам, той може да не се храни правилно, да преяжда или да пропуска хранения.

5. Не се движите изобщо

Спортът и движението стимулират храносмилателния тракт и помагат на храната да се движи по него. Хората, които водят заседнал начин на живот, често страдат от запек и подуване на корема.

6. Често пиете антибиотици

Антибиотиците са изключително ефективни срещу бактериалните инфекции, но убиват добрите бактерии в червата и така причиняват проблеми с храносмилането, като подуване на корема, спазми и диария. Това може да се предотврати с прием на пробиотици, които балансират чревната флора.

7. Пептична язва

Ако страдате от пареща болка в стомаха няколко часа след хранене и то в продължение на няколко дни или седмици, може би имате пептична язва. Това е болезнено състояние, причинено от инфекция. В крайна сметка тя вреди на лигавицата и причинява гадене, оригване или повръщане. Можете да се излекувате с разтоварваща диета и с лекарства потискащи киселините.

Трябва да бъдете внимателни с приема на алкохол, кафе, цитрусови напитки, пикантни и пушени храни.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари