IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да прогоните стреса и умората?

14 юни 2016 05 00

5 прости начина

Снимка: relaxandrelease.co.uk

Снимка: relaxandrelease.co.uk

От година на година хората живеят все по-забързан живот, който води до тревожност и умора, които пък се натрупват с времето и отключват различни болести. Минимум стресът и преумората водят до проблеми с теглото, до безсъние и промени в настроението.

Затова човек трябва да мисли как да си осигури повече енергия в ежедневието и как да намери баланса между работа, почивка и лични ангажименти.

Предлагаме ви пет прости начина, които могат да ви помогнат да се справите с този стрес и да намерите въпросния баланс. Ето ги и тях:

1. Научете се да дишате правилно

Дълбокото дишане повлиява на мускулите ни и на нашето здраве. Ако дишате правилно вие ще се снабдявате с нужното количество кислород, което да помага на функцията на мозъка и на другите ви жизненоважни органи. Ако не дишате правилно, тялото ви ще бъде лишено от кислород, което води до множество проблеми – ще се уморявате по-бързо, ще се чувствате постоянно сънливи, ще страдате от напрежение в тила и/или главоболие.

2. Опитайте розова хималайска сол

Тялото ни използва сол за поддържане на някои от основните си функции. За начало, солта помага на организма ни да запази своя воден баланс. Въпреки това, прекаляването със солта може да бъде вредно. Затова се опитайте да смените обикновената готварска сол с хималайската розова сол, която съдържа ценни минерали, които могат да подкрепят функцията на надбъбречните жлези и да подобрят здравината на костите.

3. Пийте протеинов шейк от спирулина

Спирулина е суперхрана, която съдържа протеини, въглехидрати и пълен спектър от микроелементи – витамини и минерали. Тя представлява микроскопично синьо-зелено водорасло, в което има антиоксиданти и магнезий, които пък спомагат за защита срещу ефектите от стреса. Спирулината се продава на прах и можете да си я добавяте в плодовите или зеленчукови шейкове/фрешове.

4. Започнете деня спокойно

Изключвайте алармата на часовника си, особено ако сте свикнали да се събуждате по едно и също време всеки ден и можете и без нея. Алармата само кара тялото ви да секретира повече кортизол – хормона на стреса. По-добре сутрин като се събудите да се порадвате малко на тишината, преди да започнете деня си.

5. Заменете кафето със зелен чай

Кофеинът не е вреден, но ако се чувствате уморени или изцедени, кафето само може да добави още към този стрес, вместо да ви снабди с повече енергия. Високите дози кофеин и други стимулиращи вещества, открити в кафето, увеличават чувството на тревожност. Зеленият чай не съдържа кофеин, но благодарение на естествената му субстанция, наречена L-теанин, той дава енергия и има релаксиращ ефект върху ума, подобрявайки вниманието и концентрацията.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари