IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Да ослепееш от любов по... смартфона

28 юни 2016 11 00

Губим зрението си от игри и клипчета

Взирането през нощта в телефоните вреди на зрението ни. Снимка: Reuters

Взирането през нощта в телефоните вреди на зрението ни. Снимка: Reuters

Нюинглъндският журнал по медицина (New England Journal of Medicine) съобщи, че лекари са попаднали на няколко случаи, в които хора буквално са ослепели от любов към телефоните си. Постоянното взиране причинявало сериозни проблеми.

В кръгозора на изследователите попадат две млади дами, едната на 22, а другата на 40 години. По-младата от двете страдала от нарушено зрение, което се проявявало най-активно през тъмната част от денонощието. След като състоянието се повторило няколко пъти, момичето решава да се консултира със специалист и разбира, че така обичаният от нея телефон е виновен за проблемите ѝ.

По-възрастната госпожа пък губела напълно зрението си всеки ден за период от 15 минути в рамките на 6 месеца.

„Пациентката се разхождала, когато за пръв път изгубила зрителен контакт със заобикалящата я среда“, пишат в журнала. Дали изобщо можем да си представим как спокойно си ходим по тротоара и изведнъж всичко потъва в мрак?

Апропо, какво довело до състоянията на двете жени?

Според лекарите от Лондонския градски университет става дума за състояние, наречено с някак неакадемичния термин, преходна слепота, причинена от смартфон. Д-р Джон Барбур и д-р Уей Би са категорични, че е много вероятно слепотата да застигне всички ни, ако не спрем с взирането в искрящите тъчскрийнове.

По време на изследванията експертите заключили, че състоянието на смартфон слепотата се корени в редовното гледане на малкия екран в леглото, когато се опитваме уж да заспим. „Симптомите при двете пациентки са били отключени именно, когато са поглеждали към смартфоните си през нощта“, разкриват специалистите. „При по-младата последствията били мигновени, а при по-възрастната на следващия ден“.

Докторите решили да тестват теорията за смартфоните върху себе си, за да разберат дали обяснението на феноменалната слепота е истинно. Експертите започнали да се взират в своите мобилни устройства, докато си лежали в тъмното. Това, което всеки един от тях забелязал, било, че зрението им чувствително се редуцирало, като отнело няколко минути, за да се възстанови.

Всичко това се случвало заради острото реагиране на фотопигментите в очите ни, вследствие силната светлина, идваща от телефоните. Оказва се, че най-големият проблем е тъмното, защото в непрогледния мрак изведнъж се появява силен източник на светлина, който на всичкото отгоре е и относително концентриран.

„Проблемите с очите могат да се задълбочат“, алармират лекарите. Всъщност кога за последно сте си лягали направо в леглото, без да сърфирате в продължение на часове?

Медицинските лица са категорични, че ако действително изпитваме толкова силна необходимост да изгледаме всичко в YouTube, може би не е зле поне да сложим слънчевите си очила, за да предпазим очите си, докато гледаме.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари