IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ползи от това да сте във форма

30 юни 2016 11 00

Фитнес съветите на треньора Мартин Русанов

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Тази седмица неговата тема е свързана с ползите от това да сте във форма.

Каква е разликата между това да сте във форма и това да не сте? Обикновено всичко е въпрос на гледна точка. В началото, усилените тренировки ви изглеждат безсмислени, но все пак ги правите. След известно време – седмици или месеци, започват да изглеждат смислени. И така, докато един ден не разберете, че е безсмислено да НЕ се тренира, а не обратното.

Първоначалният подтик да тренирате може да е в резултат от нещо, засягащо ви лично – лекарско предупреждение например. А може и да е заради нещо, което сте чули или прочели и ви е направило достатъчно силно впечатление. Ето пет факта, които могат да са точно това:

1. Ако сте във форма сега, ще ви бъде по-лесно да се приведете във форма в бъдеще

Всяка тренировка, която правите, подобрява способността на тялото ви да си „спомни“, така че бързо да влезете във форма в бъдещ момент, в случай, че се отпуснете. Мускулната памет наистина съществува – мускулите помнят предишните нива на сила, които са били достигнати, тъй като при тренирането им се създават нови „ядра“ – локализирани механизми за запаметяване. Дори да загубим мускулна маса, тези ядра остават незасегнати.

И все пак, мускулната памет е както другата – с времето отслабва. Така че, колкото по-рано започнете, толкова по-добре. Имайте предвид, че решението да водите по-активен и здравословен живот включва много повече от това да тренирате във фитнеса. Много от обикновените избори, които правите през деня, могат да доведат до повече или по-малко здравословен резултат. Например – качете се по стълбите, вместо с асансьора, излезте на разходка, вместо да седите пред телевизора или ако все пак сте пред него, правете по няколко лицеви опори или коремни преси докато текат рекламите.

2. Вероятно ще ви е необходимо по-малко движение, отколкото се опасявате, че е нужно

Смятате, че фразата „колкото повече, толкова по-добре“ се отнася и за кардиото? Грешите. Достатъчно е например да бягате само 50 минути седмично или около 10 км и ще сте понижили риска от диабет тип 2, кръвното налягане, холестерола, ударите и можете да удължите живота си с цели шест години! А за да подобрите осезаемо състоянието на сърдечносъдовата система, около 75 минути усилена активност за цялата седмица са достатъчни. Така че една кратка, но интензивна тренировка, ще е много по-полезна за вас, отколкото часове, прекарани в бавни кардио упражнения.

Този вид тренировки, наречени HIIT (високоинтензивни интервални тренировки), изискват да изпълнявате дадено упражнение с максимално усилие, но за кратко, последвано от същото упражнение, но изпълнявано по-бавно, което ви позволява възстановяване (а другият вариант е, това второ упражнение да се замени направо с почивка), като съотношението между двете е 1:2 или 1:3. Например – 30-секунден спринт, последван от една минута по-бавно тичане. Чрез тези тренировки ще си гарантирате и по-ускорено изгаряне на калориите, и ще си спестите доста време.

3. Новите навици не са чак толкова трудни за възприемане

Според научни изследвания, едно ново поведение се превръща в навик след средно 66 дни. Тоест, за около два месеца можете да промените така начина си на живот, че да включва свързани с упражненията и здравословното хранене навици. Да, не става за ден-два, но само си помислете, че само за два месеца можете да се върнете на правия път след година или две на нехайство – е, това не си ли заслужава?

Най-добре е да променяте навиците си един по един, а не да се опитвате да направите някаква гигантска и всеобхватна промяна наведнъж – едва ли ще успеете. Но ако замените един вреден навик с един здравословен такъв, то ползата ще е двойна.

4. Чрез упражненията се чувствате по-добре не само физически, а и психически

Случвало ли ви се е да сте ужасно уморени и все пак да отидете във фитнеса, където след няколко упражнения се чувствате пълни с енергия? Можете да благодарите на химията в мозъка ви за това. Според някои, отговорникът се нарича ендорфин – пептиден хормон, който се произвежда като противодействие срещу стреса. Действа ви така, както би ви действала доза морфин – болката се притъпява и се появява чувство за еуфория.

Истината е, че макар и нивата на ендорфин в кръвоносната система да се покачват сравнително бързо, хормонът все пак не достига до мозъка преди края на една типична тренировка, а чак след това. Поради тази причина, като по-вероятни причинители на това внезапно освежаване, настъпващо при трениране, се сочат невротрансмитерите анандамид, серотонин и норепинефрин.

Какъвто и да е точният механизъм, ефектът е факт – и чувството след настъпването му е наистина страхотно. При различните хора, различни дейности водят до отключването му, така че изпробвайте нови упражнения, ако още не сте имали щастието да го изпитате.

5. Чрез упражненията могат да се предотвратят някои много сериозни заболявания

Понякога и лекарствата може да свършат работа, а и хранителните навици определено играят важна роля, но в някои случаи, упражненията просто нямат достоен заместител. Така например, чрез тях можете значително да намалите риска от сърдечни заболявания, деменция и дори някои видове рак.

Чрез упражнения се забавя развитието на заболяванията на коронарната артерия, понеже се оказва положително влияние върху фактори като холестерола, кръвното налягане и функциите на кръвоносните съдове.

Упражненията могат да забавят и развитието на болести като тези на Алцхаймер и Паркинсон. Аеробните упражнения са особено успешни в това, тъй като стимулират създаването на нови кръвоносни съдове, което пък води до образуването на нервни тъкани и синапси и подобряването на паметта и когнитивните функции.

А чрез силови тренировки е възможно да се подобрят метаболитните параметри при затлъстяване на черния дроб.

Дори иначе изключително трудни за лечение заболявания, като синдромът на поликистозните яйчници, могат да бъдат успешно повлияни чрез физически упражнения. Силовите тренировки са препоръчителни в случая, тъй като подобряват хормоналните нива, репродуктивните функции и цялостната телесна композиция при жените.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари