IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Йо-йо ефект при диетите

1 юли 2016 11 00

Как да го избегнем?

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

Днес Страхил Иванов споделя с вас всичко за йо-йо ефекта при диетите.

Причини за йо-йо ефекта

Ако искате да избегнете този проблем, добре е да знаете какво го причинява. А той обикновено се появява след диети за рязко отслабване, които драстично намаляват дневния ви калориен прием. Когато лишите тялото си от калориите, зареждащи го с енергия, то се адаптира към промяната, като забавя метаболизма. А метаболизмът, както знаете, представлява обмяната на веществата – биохимичните процеси, които протичат в тялото.

Йо-йо ефект и загуба на мускулна тъкан

Количеството и плътността на мускулната тъкан влияят върху скоростта на метаболизма. Докато функционират, мускулите горят калории, затова колкото повече мускулна маса имате, толкова повече калории горите, защото тялото ви се нуждае от повече енергия. Ето защо силовите тренировки са важен фактор в един режим за сваляне на килограми.

След като завърши въпросната драстична диета, човек усеща отговора на тялото си към глада – бързо качване на килограми и то само от мастна тъкан. Този процес променя съотношението между мазнините и мускулната тъкан в тялото, а това е един от ключовите фактори за здравето.

Но загубата на мускулна тъкан е още един проблем, свързан с йо-йо ефекта. Когато дневният ви калориен прием стане прекалено нисък, тялото започва да „изяжда“ мускулните клетки, а докато губите мускулната тъкан – метаболизмът се забавя. Точно това е причината, заради която нискокалорийните и крайни диети водят по-скоро до покачване, а не до сваляне на теглото в дългосрочен план. Нискокалорийните диети просто временно забавят метаболизма, а и са невъзможни за поддържане. Решите ли да прекратите въпросната диета ще натрупате повече тегло, отколкото бихте запазили, ако изобщо не сте я започвали.

Въпреки примамливите обещания на драстичните диети за бърза загуба на тегло, в дългосрочен план е твърде възможно и дори неизбежно отново да си върнете сваленото тегло и то с няколко килограма отгоре.

Йо-йо ефектът и отслабването

Обратно на това, което си мислите, нискокалоричните диети няма да ви помогнат да отслабнете. В зависимост от възрастта, пола и нивото на физическа активност, се нуждаете от поне 1400-1800 kcal дневно. Ако паднете под това ниво за дълго време, тялото ви влиза в икономичен режим на глад, защото решава, че няма достатъчно налична храна. Този механизъм е резултат от милиони години еволюция. Не забравяйте, че мозъкът ви може и да знае, че сте на диета, но тялото ви не знае.

Щом организмът навлезе в режим на глад, обмяната на веществата (метаболизмът) се забавя, за да се пести малкото налична енергия. Така всяка приета калория се употребява по ефикасен начин. Тялото ви се опитва да съхрани резервите от мастна тъкан и вместо това гори мускул. В крайна сметка резултатът е по-малко изгорени калории и загуба на ценна мускулна маса.

Ефектът на йо-йо диетите върху здравето

Да, първоначално може и да отслабнете, но по-голямата част от изгубеното тегло е вода и мускулна маса. Но освен, че отслабването е временно, йо-йо диетите имат и други лоши ефекти като изпадане в депресия и развиване на хранителни разстройства. Увеличават се и нивата на хормона кортизол, а в дългосрочен план това може да има тежки последици за здравето и дори да увеличи риска от рак и сърдечни заболявания. Може да страдате от косопад или остеопороза, защото намаленият прием на храна означава и недостиг на витамини, минерали и други важни за здравето вещества. Поради недостига на енергия най-вероятно ще се чувствате и непрекъснато изморени и ще ви е трудно да се справяте с ежедневните задачи.

Как да поправите щетите върху метаболизма си

Добрата новина е, че бързите диети не забавят завинаги метаболизма ви. Веднъж щом спрете и преминете на балансираното хранене, метаболизмът ви бавно ще се върне към нормалното. Важното е и да възстановите загубената мускулна маса чрез тренировки и хранене. Не забравяйте, че с увеличаване на мускулната маса, метаболизмът ви се забързва – това означава, че ще се наложи да се храните повече, за да си набавяте достатъчно енергия.

В обобщение

Ако не искате да сте една от многото жертви на йо-йо ефекта, трябва да забързате метаболизма си, вместо да го забавяте. Можете да постигнете това като увеличите нивото на физическа активност. Трябва да забравите за бързите диети, а вместо това да се стремите да отслабвате плавно и безопасно, което ще донесе дълготрайно резултати.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари