IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо не можете да отслабнете?

10 юли 2016 05 00

7-те най-реални причини

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Според експертите, хората, които искат да отслабнат, масово допускат 7 грешки, които пречат на мисията им.

Оказва се, че храни с едни и същи калории могат да водят до драстично различни резултати. Установено е, че прекомерното ограничаване на солта има отрицателен ефект при свалянето на килограми.

Д-р Дейвид Лудвиг, обяснява защо традиционните диети често не дават желаните резултати. Причината най-често се крие в нашите хранителни навици.

В статия за сайта Healthista, д-р Лудвиг, който е ендокринолог и диетолог от Харвардския университет, обяснява какви грешки допускаме по време на диети.

Ето ги и тях:

1. Ядете прекалено много след тренировка

Стотици изследвания показват, че упражненията увеличават глада. По принцип редовната физическа активност има много ползи, като например повишаване на мотивацията да се храним по-добре, увеличаване на мускулната маса, но не и за понижаване на телесното тегло. Спортът ни кара да ядем повече и често ние приемаме повече калории след тренировка, отколкото сме изгорили докато сме тренирали.

2. Тялото ви си има естествени граници

Едно от първите професионални изследвания на д-р Лудвиг, проведено върху мишки, разкрива сложността на системите, които контролират телесното тегло. Ако мишката е гладна няколко дни, тя губи тегло. Но когато най-накрая ѝ се даде достъп до храна, тя започва да яде по много и възвръща теглото си. Този механизъм на организма прилича на термостат, който поддържа температурата в една стая. За да отслабнем с дългосрочен ефект, ние трябва да променим нашата биология като дадем възможност на тялото си за физическа адаптация.

3. Не всички закуски са еднакви

Има закуски, които съдържат един и същи брой калории, но варират в типа и количеството на въглехидрати и затова произвеждат драстично различни резултати. Например, закуска с овесена каша, съдържа високо преработени въглехидрати. Закуска с омлет и зеленчуци, съдържа повече белтъчини и мазнини, по-малко въглехидрати. Затова след първата закуска човек огладнява по-бързо в сравнение с втората.

4. Следвате диета с твърде малко калории

Повечето препоръки за отслабване подкрепят идеята, че трябва да се консумират по-малко калории, за да се отслабне успешно. Когато обаче сме изключително гладни, ние не сме в състояние да се концентрираме върху нищо друго, освен върху това, че гладуваме. В крайна сметка най-после ние се предаваме пред глада. Всичко това причинява един омагьосан кръг – периоди на обилно хранене с периоди на гладуване, а това води до забавяне на метаболизма ни, което прави отслабването още по-невъзможно.

5. Изкуствените подсладители НЕ са толкова невинни

Някои изкуствени подсладители съдържат захарин като заместител на захарта и не включват фруктоза или глюкоза. Те не съдържат калории, но все пак имат ефект върху тялото. Синтетичните химикали в изкуствените подсладители стимулират вкусовите рецептори за сладост хиляди пъти по-силно, отколкото захарта. Това води до вредни последици.

Хората, които редовно консумират изкуствени подсладители, започват да намират естествено сладките храни като плодовете за непривлекателни. По-добре опитайте чист кленов сироп или мед вместо захар.

6. Апетитът управлява живота ви

Има хора, които са като пристрастени към силно преработените храни с въглехидрати като чипс, бисквити, бонбони, торти и т. н., защото те ги карат да се чувстват по-добре към момента. В дългосрочен план обаче, те им вредят и ги карат да се чувстват по-зле. Високо преработените въглехидрати са подобни на злоупотребата с наркотици – бързите темпове на усвояване причиняват пристрастяване. Без значение какво е нашето психологическо състояние, ние трябва да стоим далече от тези храни. По-добре да хапнете порция печен нахут със зехтин екстра върджин и пармезан, вместо чипс.

7. Вие не сте наясно с употребата на сол

Преработените храни съдържат огромно количество сол, която подобрява вкуса им. Премахването на тези храни от менюто, естествено намалява потреблението на сол, но това може да доведе и до отрицателен ефект. Едно скорошно проучване в Англия откри, че намаляването на приема на натрий от средно към свръхниско ниво има негативен ефект върху кръвното налягане и може дори да доведе до метаболитни проблеми.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари