IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ежедневната консумация на шоколад е полезна за сърцето

22 юли 2016 05 00

Американски учени съветват да наблегнем на натуралния

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Вече има още една много добра причина да си похапваме от какаовата наслада. Според Американската асоциация по кардиология (American Heart Association) се оказва, че шоколадът май не е вреден навик.

Изследователите са открили връзка между ежедневната консумация на шоколад и здравето на сърцето. Тези данни били изнесени на годишната научна сесия на асоциацията, по информация на Cosmopolitan.

Изследването е обхванало ежедневието на 1100 възрастни мъже и жени във възрастова група 18-69 години. Експертите наблюдавали начина им на хранене, както и цялостния им живот, търсейки връзката между шоколада и здравото сърце. За тази цел всички в изследването били подложени на строга диета в продължение на 2 години – всеки ден шоколад!

А заключението е прелюбопитно. Консумиращите ежедневно от шоколадовата наслада се радват на добри нива на инсулин, отлични чернодробни ензими и много малък риск от сърдечносъдови заболявания.

Сред останалите изводи на изследователите са следните факти. Любителите на кафявите блокчета в повечето случаи са съхранили младостта си. Те имат също по-добри физически качества на двигателния апарат и много малко от тях страдат от хронични заболявания.

Изследването на American Heart Association е последното в поредицата от проучвания, засягащи мястото на шоколада в ежедневната ни диета. То идва в подкрепа на здравословната му позиция върху нашата трапеза.

Миналия месец в журнала Appetite се появява медицинско изследване, което недвусмислено потвърждава тезата на Американската асоциация по кардиология, а именно, че регулярната консумация на черен (натурален) шоколад подобрява познавателните функции на мозъка. Натуралният шоколад подобрява паметта и я прави по-услужлива, а също спомага и за по-добра пространствена ориентация и решителност, пишат в журнала.

Според изданието Delish, позитивните ефекти от любимия ни десерт могат да се наблюдават само, ако той е от тъмен шоколад с 30 до 70 на сто истинско какао.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари