IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учени: Тези, които не пият вода, ще бъдат закръглени

21 юли 2016 05 00

С пиенето на 1,5 литра вода губим 205 калории от менюто

Снимка: Istockphoto

Снимка: Istockphoto

Ето още една причина да оставим настрана безалкохолните напитки и да си сипем чаша вода.

По данни на изследване от юни 2016 година, публикувано в Годишника по семейна медицина (Annals of Family Medicine), доброто хидратиране е от изключително значение за нашето тяло. Съдържанието на вода се обвързва пряко с телесния индекс на мазнини. Според учените теглото ни е пряко обвързано с това колко вода пием.

Д-р Тами Чанг от Мичиганския университет и екипът ѝ изследвали телата на 9500 възрастни и взели проби от отпадните им течности, за да определят индивидуалните им нива на хидратация. А резултатите не закъснели. „Открихме, че хората, чиито тела са редовно обезводнени, имат проблеми с теглото“, разказва д-р Чанг.

Медицинското проучване разкрива как непиещите вода трупат повече телесни мазнини. При тези хора вероятността за напълняване е с до 1,6 пъти по-висока.

Съществуват няколко обяснения по въпроса. Първото е, че пиенето на вода ни кара да мислим, че сме сити.

„Пациентите, които в продължение на 7 месеца са пили вода преди хранене, вместо да трупат тегло, свалят“, разказва Ерик Рим от Харвардското школо по обществено здраве. Експертът е категоричен, че за свалянето на тегло е необходима вода.

Следва второто обяснение за трупането на килограми. Когато изберем водата пред безалкохолните напитки с добавена захар, намаляваме поглъщането на калорични хранителни вещества, като по този начин качените килограми зависят единствено от вида на консумираната храна.

Изследване, публикувано по-рано през годината, разкрива как тези, които пият по седем чаши вода на ден, поглъщат с до 205 калории по-малко от хората, които пият само по четири чаши на ден.

Съществува пряка връзка между консумацията на вода и качването на килограми. „Всичко е свързано с водата“, категорична е д-р Чанг. Но консумирането на вода не изчерпва мерките по въпроса за хидратацията. „Необходимото количество вода за вашия организъм зависи от много фактори, сред които доколко активен е начинът ви на живот и в каква климатична зона живеете“, разказва медикът.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари