IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да се опазим от изкушенията на консуматорството...

24 юли 2016 05 00

Разказва индийски йога инструктор Читранджан Сингх, живеещ у нас

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Читранджан Кумар Сингх е от Индия. Икономист е по образование, но се занимава с йога още от детството. Започва да лекува от много ранна възраст. Баба му го посвещава в тази сфера, а първият му пациент е дядо му, който тогава е бил на 70 години. Днес живее в България. Съпругата му е оттук, а всеки четвъртък дава безплатни консултации за хора над 65-годишна възраст. Прави го, защото според него те са ценни не само за семействата си, но и за обществото, с големия си опит, натрупан с преодоляването на множество препятствия и трудности през живота им.

Защо решихте да помагате на възрастни хора?

Никой не би могъл да е щастлив ако е болен. Всеки споделя с другите онова, което има – ако чувства страдание в себе си – страдание споделя, ако усеща радост – радост споделя. Възрастните хора са се прегърбили и ставите им са се изтъркали докато са изпълнявали семейните и социалните си задължения. И е ред на по-младите да им се отплатят. Ако искате детето Ви да израсне като щастлив и отговорен бъдещ гражданин, позволете му да прекарва добре времето си със своите прародители. Така то ще получава житейска мъдрост от първа ръка. Опитът на по-възрастните в съчетание с ентусиазма на младия ум могат да сторят чудеса. Икономическото здраве на нацията като цяло зависи от физическото и умственото здраве на всеки един от нас. Понастоящем продължителността на живота се е повишила, а заедно с нея – и броят на мъдрите възрастни хора. Ако те са здрави и активни, няма да са бреме за икономиката, а по-скоро актив. Една китайска поговорка гласи, че когато умре един възрастен човек, една цяла библиотека изгаря.

Канят Ви в Германия, Англия, за да обучавате ортопеди, защо избрахте да живеете в България?

Великобритания и Германия са с развити икономики. Хората там имат по-добър достъп до здравни услуги и голям избор. В България не са много хората, които имат достъп до съвременна високотехнологична апаратура, нито пък могат да си платят, за да ползват такава. Освен това, хората тук са отворени към природолечението, тъй като то битува в тази страна от много отдавна. Превърнало се е в традиция и на тях им харесва да се лекуват именно така – с природни средства. И най-важното, когато дойдох тук, в България, през юли 2009 г. с учителя си, българите показаха много голям интерес и ентусиазъм.

От какво страда най-често българинът и какви са причините да се влоши здравословното му състояние?

Поради климатичните условия (тази зона е по-студена и с по-малко слънчева светлина) и обездвижения начин на живот, основно хората тук страдат от костни заболявания, проблеми с гръбнака, психологични проблеми. Нездравословните хранителни навици са също до голяма степен отговорни за увеличаването броя на много болести.

От същите болежки ли страдат и хората в чужбина?

Хората страдат от заболявания, дължащи се на начина им на живот. Развитието на технологиите е допринесло много за подобряване на физическото удобство – по-малко физически усилия и по-дълги часове седене пред компютър на бюро, но също е повишило и безпокойството на ума. И, като следствие – гръбначни заболявания, неврологични заболявания, затлъстяване и т. н. В изключително богатите държави има презадоволяване с храна, а в бедните държави – недохранване. Трябва да намерим баланса между двете.

А как да се спасим от изкушенията, от консуматорството?

За да е здрав човек трябва да има здрав ум, изпълнен с космическо състрадание. Йога е наука на абсолютното осъзнаване с експериментиране и проучване с цел развитие на пълния потенциал. Наука на тук и сега. Тя не само ни показва начина как да свържем индивидуалното си съзнание с всемирното такова, но и как да се свържем с обкръжаващия ни свят и да взаимодействаме с природата, също така. Всяка частичка от този необятен океан на всемирното съзнание вибрира със своя скорост и ритъм. За да се наслаждаваме на този космически танц, трябва да знаем как да се свържем и да останем в унисон на същата вълна. Йога не е нещо като физически фитнес режим или някакъв начин на дишане, както мнозина я възприемат. В процеса на еволюция, човек има нужда от здраво тяло и здрав дух. За целта са необходими определени практики. Но не бива да забравяме, че преди началото на пътешествието, както и докато достигнем целта, минаваме през много спирки и ако се заблудим че те са крайната цел, бихме се отклонили от истинското ѝ постигане. Моментът, в който осъзнаеш кое е важно и кое – не, е моментът на просветлението ти. Външният свят е отражение на връзката ни с вътрешния ни свят. В мига, в който се свържем със себе си, се освобождаваме от нуждата от външни стимули, за да усещаме доволство, защото вече сме постигнали състояние на истинско блаженство.

Може ли да се справим с този „съвременен“ начин на живот и да не го предаваме на децата си, а да ги запазим здрави, силни и мислещи?

Позволете им да осъзнаят потенциала и да се уверят във възможностите си. Те могат да построят един по-добър свят. Така че, вместо да им налагате своите условия, желания, изисквания и да се опитвате да реализирате собствените си несбъднати от самите вас мечти чрез тях, ако е възможно, помогнете им и ги напътствайте по пътя на реализиране собствения им пълен потенциал. Да, можете да посеете семената на някои добри навици още в детството. Например, да си лягат рано и стават с изгрева. Те трябва да посрещат изгрева, а не слънцето да ги заварва спящи. След ставане от сън, нека пият хладка или топла вода, да походят или се движат за няколко минути, след което да отидат до тоалетната. Да си измият зъбите, да се изкъпят и да започнат деня си с физически упражнения 10-15 минути. Може да добавят и някои йога практики, които ще ги поддържат по-енергични. Посещавайте с тях старчески домове, домове за сираци, болници, исторически места, музеи, полета и градини, където се отглеждат плодове, зеленчуци и зърно, научни семинари, за да се опознаят и осъзнаят по-добре природата си.

Какви са Вашите разбирания за устойчивост на съвременното общество?

Общество, което не се съобразява с природните закони не би могло да просъществува за дълго. Да видим какво сме сторили на планетата Земя. Такова разрушение като това, което ние причинихме за последните 200 години не е било причинено за хилядолетия човешко съществуване. Човечеството и човешкото общество излиза извън контрол и е пред прага на необратимо бедствие, където взаимосвързаните проблеми като атмосферните промени, глобалните промени в климата, свръхнаселението и социалния смут и агресия са заплаха за самото съществуване на цивилизацията ни. Все пак съм оптимистично настроен, виждайки забележителното повишаване нивото на човешкото съзнание. Все повече хора и общества напредват и подкрепят установяването на устойчива система, основаваща се на принципите на равенство, справедливост, човечност, опазване на околната среда и биоразнообразието, всеобхватно състрадание.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари