IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Лятото е в разгара си – да отслабнем с артизан хляб на трапезата

26 юли 2016 07 47

Съвременните нискокалорийни режими не изключват хляба, но препоръчват тъмните и пълнозърнести видове с приятен вкус

Снимка: Симид

Снимка: Симид

Не са малко хората, най-вече жени, които предпочитат лятото като сезон, в който по-лесно и с по-малко усилия могат да свалят излишните килограми.

Изобилието на плодове и зеленчуци, които могат да се консумират пресни или изцедени на сок, само по себе си понякога се възприема като единствено и най-важно условие за провеждане на нискокалорична диета.

Дали обаче тя не крие опасности?

Лекарите диетолози са категорични в препоръката си всеки режим за редукция на теглото да бъде балансиран – т. е. включените в него храни да съдържат белтъчини, мазнини и въглехидрати в оптимално съотношение.

Само плодове и зеленчуци, при това като основна храна за по-дълго време, и то в сезона на горещините, може да доведе до проблеми в организма и да го изправи пред ред сериозни изпитания – резки колебания в артериалното налягане и нивата на кръвната захар, световъртеж и други разстройства в равновесието, нарушения в сърдечния ритъм и бъбречната функция.

Повече от половината енергиен внос на организма, който гарантира нормалното му функциониране, идва от въглехидратите и главно от хляба. Днес няма нищо по-лесно от това да включим в менюто си хляб, дори и когато сме на диета за отслабване. Това е така, защото пазарът ни предлага най-разнообразни видове, които няма да нарушат драматично енергийния внос, защото сред тях има нискокалорични и същевременно много вкусни заради добавките в тях. Дали ще е хляб на филийки, дали ще са френски франзели или земели, питки или хлебчета чабата, няма значение – изборът е наш, Естествено, залогът е във вида и количеството. Да се консумира хляб с мярка е златното правило при всеки режим за намаляване на теглото, казват диетолозите, добрата новина е, че днес благодарение на съвременните технологии можем не да се измъчваме, а да се поглезим с най-разнообразни артизан хлябове от тъмно брашно, пълнозърнести с интересни и провокативни добавки – риган, мащерка, кимион, маслини, различни видове семена. Всички те освен че са богати на фибри и витамини от групата В, са и с много приятен вкус. А да отслабваш с усмивка си е едно истински приятно преживяване.

Така че започвайте диетата си смело и без опасения. Подредете масата си елегантно и с храни от всички групи, като не забравяте водата, разбира се. Сложете на трапезата по малко зеленчуци и плодове, зехтин и морски дарове, маслини и нискомаслено сирене, нетлъсто бяло месо от пиле. И не забравяйте за артизан хлябовете, които ще ви дадат енергия, без да ви обременят с излишни калории. Освен това ще ви създадат и приятното усещане, че даровете на природата са част от всекидневието ви и правят живота ви по-красив и по-приятен.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари