IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Учен: Алкохолът причинява рак

31 юли 2016 05 00

Ежедневната консумация застрашава органите ни, пушенето влошава това още повече

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Последните епидемиологични изследвания са категорични в изводите си – алкохолните напитки причиняват ракови и кардиоваскуларни заболявания.

Ново изследване, публикувано в специализираното издание Addiction, открива пряка връзка между консумацията на алкохолни напитки и 7 онкологични заболявания. Съществуват необорими доказателства, че има общо между алкохола и навиците на определена група хора, която освен че обича да пийва, има и други вредни навици, създаващи опасност от тумори.

Авторът на изследването е проф. Джени Конър, специалист по епидемиология, алкохол, сексуално здраве и наранявания. Той е началник на Департамента по превантивна и социална медицина в Отагоийския университет в Дънидин, Нова Зеландия.

„Има достатъчно факти, за да можем официално да заключим, че алкохолът създава реални ракови заболявания“, пише специалистът в научния си труд. „Смятам, че 5,8% от починалите пациенти по света, които са били болни от онкологични заболявания, са стигнали дотам именно заради алкохола“, казва проф. Конър.

Изследователите са открили, че спиртните питиета причиняват рак на гърдата, орофаринкса, ларинкса, хранопровода, черния дроб, дебелото черво и ректума. По данни на изследователската среда съществува и реална вероятност алкохолът да причинява и канцерогенни образования на кожата, простатата и панкреаса, но това предстои да бъде потвърдено на 100% след допълнителни медицински проучвания.

В най-висок риск от развиване на онкологични болести са хората, които пият алкохол в големи количества. Експертите предупреждават, че риск има и за тези, които пият малко.

Проф. Джени Конър казва, че въпреки непълното познаване на биохимичните процеси в човешкото тяло от страна на науката, съществуват преки доказателства за опасността чашката да ни прати на химиотерапия.

Данните, съобщени от проф. Конър, показват, че риск за развиване рак на ларинкса и орофаринкса съществува при ежедневна консумация на алкохолни напитки в диапазона 4 до 50 мл или повече. Опасност от онкологични заболявания, засягащи черния дроб, ректума и гърдата, съществува при прием на спиртни напитки от 1,5 до 50 мл или повече дневно.

Всички сме наясно, че с хубавото вино и доброто уиски си вървят отлично и хубавите цигари.

„За рака на устната кухина, ларинкса и орофаринкса често причината е едновременната употреба на алкохол и цигари, което мултиплицира опасността от онкологични заболявания двойно“, пише в изследването си проф. Колин.

По нейни думи на науката е известно, че когато биохимичните процеси в организма са подложени на двойна атака от канцерогени, телата ни придобиват потенциал за образуване на рак. „Какво точно се случва обаче, не знаем“, казва професорът.

Със сигурност не е възможно няколко научни изследвания да противостоят на желанието за пиене на алкохол, но ако искаме да сме здрави, може би трябва да се вслушаме в мнението на експертите. Не е като да се лишаваме от нещо жизненоважно.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари