IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Пиенето от бутилка втора ръка равносилно на целувка с тоалетната

27 август 2016 06 00

Средно по 313 499 микроби по бутилките на атлетите

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Точно когато си мислим, че сме на път да постигнем добри навици по хидратиране на организма си, получаваме „приятната” новина, че ежедневното набавяне на вода може да се окаже адски, адски нездравословно.

Докато повечето от спортуващите хора се опитват да спестят от ежедневно купуване на бутилки с вода и използват една и съща, всеки ден хиляди микроби се разхождат из вътрешната част на пластмасовия корпус и се множат. 

„Да пиете от тази бутилка е равносилно на това да целунете тоалетната чиния”, пише в специалното си изследване спортното издание Treadmill Reviews.

Изследователите направили лабораторно проучване на 12 спортни бутилки за многократна употреба, които са били използвани активно в продължение на 1 седмица.  Американската медико-диагностична лаборатория EMLab P&K стои зад шокиращите данни.

А най-замърсените области от бутилките се оказали гърлата. При тях се откриват средно по 900 000 микроби на квадратен сантиметър. От всички модели, най-мръсни са шишетата с бибероноподобни клапи в края на гърлото. При тях 98% са негативни пръчковидни бацили, 1% са коки и 1% остава за полезните микроорганизми. По-малко замърсени, но отново с хиляди на кв. см, са шишетата със сламки и винтови капачки.

По-лошото обаче, което изследователите са успели да открият е, че 60% от установените микроби са напълно способни да разбутат иначе здравословното ни състояние. Такива са например Грам отрицателните бактерии, сред които има резистентни към антибиотично лечение. Грам положителните коки пък могат да причинят стрептококови и стафилококови инфекции. Безобидните са бацили и Грам положителни бактерии. Остава едно лошо време и лека простуда, за да успее виновникът да ни завие в леглото с термометър в уста.

Но преди да ви е обзела паника, трябва да знаете, че има много просто решение на проблема. Просто сменете пластмасовата си бутилка с метална. Нея ще можете да измивате периодично в съдомиялната машина, където високата температура ще избие всичката бактериална напаст. Ако пък нямата такъв уред в дома си винаги можете да изварите шишето в по-дълбока тенджера.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

гост ( преди 7 години )
е в статията е написано, изваряваш...
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
Лина ( преди 7 години )
А ще ми кажете ли какво са правили хората преди да се появят съдомиялните машини?
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар