IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Страхил Иванов: Стават ли мускулите мазнини?

26 август 2016 10 20

Какво се случва, когато спрем да тренираме?

Снимка: Личен архив

Снимка: Личен архив

Страхил Иванов е личният фитнес треньор и специалист по хранене, за какъвто всеки мечтае. Професионалните му съвети буквално сбъдват мечтите на хиляди хора в България, помагайки им да променят себе си и да се сдобият с формата, която винаги са искали.

Той стои и зад проекта FITBG.NET – мястото, в което можете да заявите своята лична програма и да разберете повече за различните храни и упражнения.

Страхил Иванов е част от проекта на Tialoto.bg, Фитнес съвети от треньори, и представя своите професионални насоки за всички, които прекрачват прага на спортните зали за първи път или просто искат да видят бърз и дълготраен ефект.

Страхил Иванов е автор на книгата „Мотивирай себе си“, с която дава обяснение на това, какво всъщност представлява мотивацията и кои са различните стратегии и практични съвети, които ще ви помогнат да поемете контрол над тялото и ума си. В нея ще откриете така желаната мотивация – движещата сила, която ще ви помогне да вървите напред.

На пръв поглед изглежда, че мускулите наистина се превръщат в мазнини, когато спрем с тренировките. И ако трябва да си призная, преди доста години и аз вярвах сляпо на този мит. Защо? Защото наистина когато спрете да тренирате, тялото започва да увисва и се омазнявате. Затова и повечето хора мислят, че е вредно да се натрупва мускулна маса, защото на по-късен етап всичко ще стане мазнини.

Но истината е, че мускулите няма как да се превърнат в мазнини. Абсурдно е дори да говорим за такова нещо – все пак това са два напълно различни типа тъкани! Но може би се питате защо тогава изглежда, че надебелявате, след като спрете с тренировките?

Какво всъщност се случва?

Ще се опитам да ви обясня какви процеси се случват в тялото. Обяснението е сравнително просто. Ще започна с няколко факти за мускулния растеж. Ако искате да натрупате мускулна маса, какво правите? Отивате във фитнеса и тренирате с тежести. Но ако спрете тренировките и не правите нищо, се случва обратното – започвате да губите мускулна маса. Ако не натоварвате и използвате даден мускул, започвате да губите от масата и силата му. Това правило е валидно за всеки мускул в тялото ви.

Да речем, че тренирате. Да кажем, че сте като средностатистическия човек и ядете 2500 ккал дневно (цифрите са просто примерни). Тъй като тренирате, базовият ви метаболизъм е забързан – горите повече калории, защото тялото ви консумира повече кислород и изразходва енергия, за да възстановява мускулите след тренировка. Да кажем, например, че горите 2000 ккал само за да поддържате метаболизма си. Но понеже имате по-голяма физическа активност, вие също така горите калории директно чрез тренировките. Да речем, че горите допълнителни 500 ккал дневно.

Да обобщим – приемате 2500ккал и горите толкова. Затова нито наддавате, нито отслабвате – теглото ви остава непроменено.

Да кажем, че нещо се случва, без значение какво, и спирате да тренирате. Какво се променя в този случай? Повечето хора не следят калориите си и продължават да се хранят по същия начин, защото си мислят, че няма връзка между тренировките и храненето. Но това е голям проблем. Защо? Въпреки че вече не тренирате, вие приемате същия брой калории. Точно тук се крие отговорът на въпроса. Метаболизмът ви се забавя и вече да горите 2500ккал, вие горите 1500ккал. Ако направим отново равносметка ще видим, че този път приемате с 1000ккал повече, отколкото горите. Вече имате излишък. Какво се случва с тези калории? Най-често се трупат под формата на мазнини!

Но това не е всичко. Получава се така, че трупате мазнини, защото се храните по същия начин и вече не тренирате, но въпреки това теглото ви остава същото. Странно, нали? Но как е възможно? Не тренирате, но теглото ви остава същото – значи мускулите просто се превръщат в мазнини? Не точно! Спомнете си какво казахме в началото. Ако не използвате мускулите си, започвате да губите от масата им. Тоест, след като спрете да тренирате, започвате да губите масата, която сте натрупали досега и едновременно да качвате мазнини, защото приемате повече калории, отколко горите.

Ето я истината, до която стигнахме! Натрупвате мазнини, защото ядете повече калории, отколкото горите и едновременно губите мускулна маса, защото вече не тренирате. Мазнините се увеличават, мускулите намаляват. Двата процеса са независими един от друг, но се случват едновременно. Затова и изглежда, че мускулите се превръщат в мазнини, но в действителност това никога не се случва.

Какво да правим тогава, ако спрем да тренираме?

Надявам се, че никога няма да спрете да тренирате поради мързел, липса на мотивация и т.н. Но животът е непредвидим и понякога се случват нежелани неща – може да се наложи да работите на две места, да се контузите и др. В тези случаи няма как да тренирате. Но ето какво да направите: Не забравяйте, че когато тренирате, трябва да промените храненето си. Двете за взаимно свързани. Ако спрете да тренирате, метаболизмът се забавя и горите по-малко калории. Затова трябва и да приемате по-малко калории.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари