IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

4 причини да тръгнете на бокс

1 септември 2016 05 00

Какви са ползите за здравето от този спорт

Снимка: shape.com

Снимка: shape.com

Боксът изглежда труден, силов спорт, който обаче крие много ползи за здравето. Докато се боксира човек движи цялото си тяло и то по един забавен начин.

Този спорт е пълен с грация и елегантност, въпреки лошата си репутация. Говори се, че той причинява болестта на Алцхаймер, заради нараняванията по главата, но истината е, че ако го практикувате само за здраве, никой няма да ви удря по главата.

Може просто да се боксирате със спаринг партньор или с крушата. Днес боксът е достъпен за всеки, тъй като се предлагат тренировки в повечето спортни зали. Разновидностите на бокса - кикбокс и тае-бо също станаха супер популярни в последните години и има защо.

А ето и 4 основни ползи за здравето от този спорт: 

1. Пази от сърдечно-съдови заболявания

Според много хора боксът е по-добрият кардио спорт от бягащата пътека например, а освен това е и много по-забавен. Боксът също като всички аеробни упражнения помага за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания, гори калории и помага за бърза загуба на тегло. 

2. Подобрява общата кондиция на тялото

В боксът има всичко - ритане, скачане, влагане на много енергия и сила, бързи реакции. В този високо интензивен спорт участва цялото тяло, изгражда се мускулна маса навсякъде и затова се подобряват общият тонус и кондиция на тялото. Боксът е спорт, който се фокусира върху горната част на тялото, но долната част също участва непрекъснато.

3. Подобрява координацията око-ръка

Координацията око-ръка е нещо, на което разчитаме всеки ден. Затова укрепването на тази връзка може да ни помогне в ежедневието. Ако заложите на тренировките по бокс, вие ще се сдобиете с по-добри реакция и по-бързи рефлекси. В допълнение, това ще ви е особено полезно по-късно в живота, когато рефлексите така или иначе се забавят. 

4. Намалява стреса и подобрява настроението

Ако сте стресирани - идете в спортната зала, сложете боксовите ръкавици и си изкарайте яда на крушата. Веднага ще се почувствате по-щастливи и по-спокойни. Боксът има тенденция да бъде катарзис за някои хора, защото води до освобождаване от всичкия стрес и лоши вибрации, което, от своя страна, води до по-добро настроение. Този спорт не само ще увеличи вашата сила, бързина, издръжливост и ловкост, но и ще засили самочувствието ви. Така че не се страхувайте да вземете един чифт ръкавици и да започнете да го практикувате!

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари