IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Виното предпазва сомелиерите от Алцхаймер и Паркинсон

14 септември 2016 11 21

Ново американско изследване твърди, че всички могат да се възползват

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Според скорошно проучване на водещи международни експерти едно вече е сигурно – виното е полезно за човешкия мозък.

Изследването бе публикувано преди дни в специализирания журнал „Frontiers in Human Neuroscience“, като в него се твърди, че майстор-сомелиерите предпазват себе си от болести като Алцхаймер и деменция, вдишвайки приятните миризми от чашата с вино.

Огромният екип зад проучването е сформиран от експерти, сред които такива от канадския Университет в Квебек „Троа-Ривиер“, майстор-сомелиери от американската винарна „Чарелет“ и невролози от клиниката по радиология „Кливланд“ в Лас Вегас.

По света има само 219 сертифицирани майстор-сомелиери. Всички те обаче са надарени с невероятно обоняние, но и възможност да предпазят себе си от меко казано неприятни неврологични болести.

По време на проучването изследователите откриват, че съществува пряка връзка между това как работи мозъкът на един музикант и как функционира този на експерт-сомелиера.

След проведен експеримент с ядрено-магнитен резонанс, учените откриват, че когато се пусне някаква музика на един музикант, неговият мозък буквално светва от активност. Същото се наблюдава, когато изпълнителят си представя, че свири.

Идентичен експеримент е направен и със сомелиери. Те били поставяни в ядрено-магнитния резонанс, като били инструктирани да си представят определени миризми. Учените наблюдават сходна мозъчна активност, наподобяваща тази на музикантите.

Но по време на изследването специалистите откриват, че при сомелиерите съществува удебеляване на мозъка в определени зони, отговарящи за обонянието.

„Въпреки че не сме сигурни защо, факт е, че колкото по-удебелен е мозъкът, толкова по-добре за самия него“, казва д-р Сара Банкс, ръководител на отдел „Невропсихология“ в клиника „Кливланд“. „Изглежда, че ако имате повече мозъчна тъкан в тези области, вашият организъм ще е по-устойчив на неврологични заболявания“, смята д-р Банкс.

Учените твърдят, че съществува пряка връзка между употребата на вино и удебеляването на мозъка, което всъщност предпазва от болестите на Алцхаймер и Паркинсон. Д-р Банкс е категорична, че не е необходимо да сме експерти по вино, за да предпазим мозъка си, защото сходни данни за състоянието на мозъка били получени и от обикновени хора.

„Предстоят още много тестове и проучвания, но засега нещата са обещаващи“, коментира д-р Сара Банкс. Тя призовава за разбиране – виното е полезно в умерени количества. „Разликата между бутилка на ден и чаша за вечеря е чернодробна цироза и един здрав мозък“, добавя тя.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари