IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Бракът помага на диабетиците да не дебелеят

20 септември 2016 11 20

При мъжете семейството помага и срещу метаболитен синдром

Снимка: Istock

Снимка: Istock

За женените хора, засегнати от диабет тип 2, е по-малко вероятно да имат наднормено тегло в сравнение с неженените, които страдат от същото заболяване, сочи ново изследване, цитирано от ЮПИ.

Учени установили още, че страдащите от диабет тип 2 мъже, които живеят заедно със съпругите си, е по-малко вероятно да бъдат засегнати от метаболитен синдром – комбинация от фактори, включващи високо кръвно налягане и високо ниво на кръвната захар, които увеличават риска от сърдечни болести и инсулт.

За целите на изследването японски учени проучили медицински данни за 270 пациенти, засегнати от диабет тип 2, за периода 2010 – 2016 г. То обхванало 180 женени пациенти – 109 мъже и 71 жени, които живеят заедно с половинките си, и 90 неженени пациенти – 46 мъже и 44 жени.

Женените имали по-малък индекс на телесна маса – 24,5 в сравнение с неженените – 26,5. Женените освен това имали по-ниски нива на гликирания хемоглобин HbA1c – 7 процента, при 7,3 процента за неженените. Женените имали също по-ниски нива на метаболитния синдром в сравнение с неженените.

След като били взети под внимание фактори като възраст и пол на участниците, било констатирано, че за женените е с 50 на сто по-малка вероятността да са с наднормено тегло.

За женените мъже рискът от метаболитен синдром е с 56 на сто по-малък, отколкото за неженените. Що се отнася до този риск, подобна връзка сред жените обаче не била открита. Изследването е извършено от д-р Йошинобу Кондо и колегите му от Медицинския институт към университета в Йокохама и Общинската болница в Чигасаки. Резултатите бяха представени на конференция на Европейската асоциация за изследване на диабета в Мюнхен, Германия.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари