IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите от сока от цвекло

22 септември 2016 10 45

Съветите на фитнес треньора Мартин Русанов

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Всички знаем, че добрата диета включва много плодове и зеленчуци и повечето състезатели спазват по-здравословен начин на хранене от обикновения човек.

Въпреки това, едва през 2009 г. подсилващите качества на цвеклото бяха взети под внимание от състезателите. Оттогава голяма част от тях са инвестирали напълно в цвеклото, за постигане на последните няколко процента над конкуренцията. 7 години след публикуването на първото проучване имаме много по-голямо разбиране как цвеклото подобрява производителността ни и как можем да се възползваме максимално от него. Следват няколко съвета как да оптимизирате консумацията на цвекло.

Науката зад цвеклото

Цвеклото съдържа голямо количество неорганични нитрати. Тези съединения са предшественици на една много важна молекула, от която се нуждае нашето тяло за да функционира – азотен оксид (NO). Азотният оксид се образува по естествен начин в нашите тела, но ние можем драстично да увеличим неговото съдържание ако ядем храни, богати на нитрати. Една от основните функции на NO е разширяването на кръвоносните съдове в мускулите, позволявайки приток на повече кислород.

Сок, концентрат или прах?

Първото проучване, проведено през 2009 г., съветва за консумацията на 500 мл сок дневно. Изстискването на сока на 1 кг цвекло всяка сутрин не само отнема много време, но е скъпо и непрактично в случай, че пътувате. Алтернативи под формата на концентрати и прах са вече широко достъпни. Опити показват, че с концентрат могат да се възпроизведат същите резултати както с прясно цвекло. Все още не са доказани ползите при употребата на праховия вариант.

По колко?

500 мл (или около 2 чаши) е съветът на много професионални състезатели. Това е много сок от цвекло. Има слухове за проблеми в храносмилателният тракт след консумацията на такива количества. Намирането на точната доза е голямо предимство. При средностатистическия човек подобрения могат да бъдат забелязани при употребата на 300 мл дневно. При 600 мл дневна консумация подобренията са малко по-големи, но удвояването на дозата не води до двойно по-голям резултат. Това подсказва, че нивата на азотен оксид в организма имат предел.

Сурово или готвено?

Термичната обработка значително намалява нивата на нитрати в зеленчуците. Ето защо препоръчителният начин е изстискване или използването на концентрат. Изключението тук е лекото запарване, което може дори да увеличи количеството нитрати достъпни за тялото. Очевидно цвеклото изисква по-сериозна подготовка от леко запарване. За други зеленчуци с високо съдържание на нитрати, като спанака, лекото запарване няма да промени количеството.

Бързо или бавно пиене?

Нитратите в цвеклото се преобразуват в нитрити от бактериите в нашата слюнка. Това е важна стъпка, която не трябва да се пренебрегва. Това преобразуване не е мигновено и ползването на вода за уста или паста за зъби малко след консумацията на сока може да измие нитратите от слюнката. Логично е бавното поемане да увеличава времето, в което бактериите са в контакт с нитратите, увеличавайки преобразуването им в нитрити.

Ще работи ли за мен?

Както при всяка друга хранителна добавка, всеки организъм реагира по различен начин. Възможно е да липсва увеличение на производителността дори и при употребата на най-големите дози. Не е възможно да се определи как другите хранителни добавки и кофеинът въздействат на нивата на азотен оксид.

Обобщение

Цвеклото само по себе си няма да ви направи бърз и неуморим, но за състезатели, които ги е грижа за максимални резултати, може да е разликата между победа и загуба. Новите продукти като концентрат от цвекло, спомагат за всекидневната употреба дори и преди състезание. Експериментирайте с количествата според собствената си програма и вижте кое работи най-добре за вас.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари