IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как да разбием камъни в бъбреците? С увеселително влакче!

28 септември 2016 09 00

Вижте повече за странното изследване

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Возенето на увеселително влакче може да разбие малки камъни в бъбреците, сочат резултатите от изследване, цитирани от ЮПИ.

В основата му са твърденията на пациенти, че возенето на влакче в увеселителен парк им е помогнало да изхвърлят бъбречните си камъни.

„Представете си раждане на таралеж“, заяви проф. Дейвид Уортингър от Колежа по остеопатична медицина към Мичиганския университет, описвайки преминаване на бъбречни камъни.

Бъбречни камъни се образуват у 1 на всеки 11 души. Затова се смята, че са относително често срещан здравословен проблем. Образуват се от калций и други минерали. Бъбречните камъни с малки размери – под 4 милиметра, лесно преминават през пикочния мехур и уретера, но преминаването на по-едрите е мъчително и в редица случаи се нуждае от лекарска намеса.

Уролозите обърнали специално внимание на пациент, който уверил, че три бъбречни камъка преминали в пикочопроводите му след возене на увеселително влакче в Дисниленд. Средно интензивното возене е от полза, констатирали уролозите.

Те освен това установили, че возенето в задната част на влакчето е най-ефикасно – води до 63,89-процентно преминаване на бъбречните камъни, докато возенето в предната му част е свързано с едва 16,67-процентното им преминаване.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари