IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Не ядете достатъчно плодове и зеленчуци?

29 септември 2016 05 00

Как се отразява това на тялото ви

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Ако човек не консумира достатъчно плодове и зеленчуци, защото просто не ги обича, не се сеща за тях, няма пари за тях или пък време, то той трябва да е наясно, че това ще се отрази на здравето му негативно рано или късно.

А ето и как:

1. Може да получите дефицит на витамини и минерали

Плодовете и зеленчуците съдържат някои от най-важните хранителни вещества за нашето здраве. Учените препоръчват по три порции зеленчуци и две порции плодове на ден. Според едно скорошно проучване яденето на твърде малко плодове и зеленчуци може да доведе до хранителни дефицити. Вероятно сте чували за скорбут, заболяване, което е засягало моряците от миналото, които са предприемали дългите морски пътувания. Това е било причинено от недостиг на витамин C като симптомите са кървене на венците и спукани капиляри. Занижената консумация на плодове и зеленчуци може да доведе до анемия и дефицит на витамин В6 и витамин А, което пък да доведе до обща слабост от недостиг на магнезий и нередовен сърдечен ритъм заради калиев дефицит.

2. Може да развиете проблеми с храносмилането

Хората, които консумират малко или никакви плодове и зеленчуци по-често имат храносмилателни заболявания като запек, хемороиди и дивертикулоза. Плодовете и зеленчуците съдържат целулоза (фибри), която улеснява перисталтиката и намалява натиска върху червата (което причинява хемороиди).

3. Рискът да се разболеете от рак се увеличава

Според Американския институт за изследване на рака (AICR), някои храни могат да ви предпазят от рак, като най-често това са тези на растителна основа. В плодовете и зеленчуците има много антиоксиданти като витамин Е, витамин С и каротеноиди, които могат да намалят риска от рак, като защитават здравите клетки от свободните радикали. В допълнение, храната богата на мазнини, също се свързва с развитието на рак. Така че яжте повече плодове и зеленчуци, а не мазна и калорична храна.

4. Може да наддадете на тегло

Ако не ядете плодове и зеленчуци, вие вероятно ще консумирате повече храни с високо съдържание на мазнини, с които преяждате и наддавате на тегло. В едно проучване, водено от изследователите на Колежа по медицина „Алберт Айнщайн“ в САЩ, се казва, че наднорменото тегло и затлъстяването при възрастното население често се дължи на липсата на консумация на плодове и зеленчуци.

5. Рискът да развиете диабет става по-голям

Хората с наднормено тегло по-често се разболяват от диабет тип 2. Проучванията показват, че повишеното потребление на зеленчуци и плодове, може косвено да намали риска от тази болест. Това важи особено за консумацията на зелени листни зеленчуци, броколи, карфиол, домати, патладжани и цели плодове, които помагат за регулиране на нивата на глюкозата в кръвта.

6. Кръвното ви налягане може да се повиши

Диетата с високо съдържание на натрий и ниско съдържание на плодове и зеленчуци, допринася за по-високо кръвно налягане. Обратното – диетата с повече плодове и зеленчуци, богати на хранителни вещества като калий, калций и магнезий и с ниско съдържание на натрий, помага за намаляване на кръвното налягане.

7. Рискът да развиете сърдечносъдови заболявания също се увеличава

Високото кръвно налягане може да увеличи риска от сърдечни заболявания и инсулт. Също така, плодовете и зеленчуците не съдържат холестерол, следователно са полезни за сърцето и кръвоносните съдове.

8. По-склонни сте към депресия

Изследователите разглеждат връзката между това, което ядем и нашето психическо здраве. Мащабно проучване от Испания наскоро разкри, че хората с храна, богата на плодове и зеленчуци, по-рядко развиват депресия. С цел да увеличите приема си на плодове и зеленчуци, правете си шейкове, фрешове, пюрирани супи, повече салати и др.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари