IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Как дебелеем без да осъзнаваме?

29 септември 2016 11 00

Трупаме килограми с неадекватно хранене и разсейване

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Да не се лъжем – всички „забранени“ храни са вкусни. Много по-важно е обаче да разграничаваме прищевките на тялото за ядене и чувството на истинския глад. В единия случай се тъпчем, а в другия кръвната ни захар пада, хормоните на глада се изстрелват с лозунг „Дай да ям!“, а стомахът тръпне в очакване.

„Честото похапване извън мотива глад може да доведе до разделяне процеса на хранене на тъпчене и усещане за глад“, заяви пред Cosmopolitan проф. Амит Суд, експерт по медицина в клиника „Мейо“, Рочестър. Според медика това разграничаване на иначе вървящи ръка за ръка процеси, може да доведе до навици на преяждане и качване на тегло. Ето кои са съветите за здравословно хранене на професорката по медицина.

1. Ум царува, ум гладува

Човешкият мозък няма навика да складира калории за мисловно гориво. Така че, когато той е подложен на мисловна атака в службата, много е вероятно „бензинът“ му да свърши на някоя от поредните обиколки. Липсата на енергия за мозъка стимулира тялото да търси варианти за набавянето ѝ, без значение какво имате в стомаха си. Дори преди малко да сте хапнали, организмът пак не се чувства сит, което както се досещате, на по-късен етап ще доведе до мрачна гримаса при отговора на кантара.

За щастие има много простичко решение за избягване на допълнителните закуски. Измислете си някакво упражнение, което да извършвате, когато почувствате мозъчен глад. Раздвижването (разходка, тенис на маса, 40 клека) ще повиши съдържанието на захар и млечна киселина в кръвта ви, които ще захранят мозъка за още служебни приключения.

2. Хранете се на спокойствие

Дори гладът да ни е довел до трапезата, разсейването с телевизионния екран или смартфона по време на хранене гарантира, че след малко отново ще се чувстваме изгладнели. Това става факт, тъй като мозъкът не може да се занимава с две неща едновременно. Когато се взираме в екрана, той не може адекватно да обработи вкуса, мириса, цвета на храната, което е изключително лошо за организма ни. Мозъкът не знае, че храната влиза в тялото, не осъзнава и постъпването ѝ в стомаха, защото го разсейваме с глупости. Накрая, когато сме изпразнили чинията, той се чуди: „Абе, ядох ли? Я пак да му кажа да ме нахрани“, което отново се отразява на килограмите ни...

За да избегнем това колоритно хранително недоразумение, експертите съветват да се фокусираме над вечерята си. Трапезата трябва да е добре подредена, за да примамва, средата да е спокойна, а не напрегната от мачове или предавания, които да пречат на хранителния процес.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари