IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 знака, че настинката ви всъщност е пневмония

17 октомври 2016 13 00

Обърнете внимание на тези признаци!

Снимка: Instagram

Снимка: Instagram

Има случаи когато настинката или вирусната инфекция на горните дихателни пътища е всъщност пневмония.

Грипът обикновено започва да отзвучава в рамките на една до две седмици (най-много три), но той може да се развие и в пневмония.

Ако имате един или повече от симптомите, описани по-долу, трябва да се консултирате с вашия лекар:

1. Имате твърде висока температура

Ако имате висока температура, но в рамките до 38,5 градуса, възможно е да е грип, но ако вдигате по-висока от тази, има голям шанс да развивате пневмония.

2. Имате ускорен сърдечен ритъм

Ако по време на заболяването забележите, че сърцето ви бие по-бързо от нормалното, отделете малко време, за да си проверите сърдечната честота. Всичко над 100 удара в минута се смята за ускорен сърдечен ритъм. Ако вашият ускорен сърдечен ритъм продължи няколко дни – обърнете се към лекар.

3. Усещате болка в гърдите

Ако инфекцията започне да се придвижва надолу към белите дробове, може да усетите стягане в гърдите и болка. Пневмонията е инфекция на белите дробове, а не само на горните дихателни пътища. Болката е сигнал, че болестта ви се превръща в нещо по-сериозно.

4. Имате влажна кашлица

Ако имате упорита влажна и много силна кашлица, това би могло да означава, че вирусната ви инфекция прераства в пневмония. Ако с кашлицата си отделяте слуз, но това не ви носи облекчение, може би имате пневмония.

5. Кашляте кръв, примесена със слуз

Ако слузта от кашлицата ви е примесена с кръв или има ръждив цвят, това е потенциален знак, че изхвърлянето идва от белите дробове, което показва че имате остра респираторна инфекция на долните дихателни пътища, което е синоним на пневмония.

6. Втриса ви

Пациентите с пневмония често съобщават, че им е студено, втриса ги и зъбите им тракат. Това са знаци, че тялото ви се бори с нещо извънредно и не може да регулира температурата си. Това е знак, че проблемът ви по-скоро не е в горните дихателни пътища, а в долните.

7. Имате затруднено дишане

Ако сте прекарали наскоро настинка или грип, но след като уж вече сте здрави, все още чувствате проблеми с дишането, може да имате пневмония. Това е сериозен симптом, който може да изисква и сериозно лечение. Консултирайте се с вашия лекар веднага. Особено ако усещате липса на кислород, замаяност, проблеми с притока на кръв или загуба на съзнание.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари