IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Устните ви са напукани? Причини и лечение

24 октомври 2016 05 00

Вижте как да се справите с проблема

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Може би с настъпване на есенно-зимния сезон голяма част от вас се изправят срещу неприятното усещане за напукани и сухи устни. Едно от най-масовото заболяване на устните е cheilitis simplex. Видовете възпаления на устните могат да се поставят под общото наименование хейлит.

Хейлитът може да обхване устните, кожата около тях, зоната на устните ъгли, както и вермилиона, пише Puls.bg. Устните са част от устната кухина и играят ролята на преграда, чрез която се контролира приемът и екскрецията на различни хранителни вещества и течности.

Външната повърхност на устните е покрита с кожа, богата на косми, потни и мастни жлези. Отвътре устните са покрити с лигавица, която е изградена от многослоен плосък невроговяващ епител. В нея се разполагат малки слюнчени жлези, които могат лесно да се опипат. Кожата преминава в лигавицата по ръба на устните. Лигавицата на устните е богато кръвоснабдена, поради което има червеникав оттенък.

Редица болестни състояния на кръвта и кръвообращението променят цвета на тази лигавица, което има важно диагностично значение.

Обикновеният хейлит може да засегне и двете устни, като характерните симптоми са напукване, набраздяване и отлющване на кожата на устните. Може да се наблюдава оток на устните, еритем (зачервяване), образуване на були и папули, крусти и сквами (в по-напреднал процес на възпалението). Причините, които могат да доведат до тези симптоми, са механични: гризенето на устните, хапането, смученето, протъркването, облизването им, тоест така наречените „вредни навици“.

Термичните промени също могат да окажат влияние върху състоянието на устните: прекаленото стоене на слънце, ниските температури, студеният вятър, приемът на много студени или много топли напитки и храни.

Как да се справите с проблема – вижте в Puls.bg тук

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари