IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Кои храни действат като дрога?

25 октомври 2016 07 40

Вижте към кое от менюто ни можем да се пристрастим

Снимка: Reuters

Снимка: Reuters

Когато говорим за пристрастяване, обикновено става въпрос за наркотици, цигари, алкохол. Но същото може да се каже и за храната.

Специалисти установяват храните, които могат да бъдат пристрастяващи колкото хероина и кокаина, а това може да изиграе много лоша шега на тези, които имат цел да загубят излишни килограми, пише Puls.bg.

Приликите между зависимостта към храната и наркотиците са впечатляващи. Храните, които са с високо съдържание на калории и мазнини, въздействат на центровете за удоволствие в мозъка по начин, много подобен на наркотиците. Колкото повече консумираме тези храни, толкова повече изпитваме жажда за тях и съответно се стимулира центърът за удоволствие в мозъка.

В допълнение, точно както наркоманите развиват резистентност към някои наркотични вещества, хората, които демонстрират признаци на пристрастяване към храни, развиват резистентност към определени храни. Независимо, че са сити, засегнатите продължават да ядат, макар храната да носи все по-малко удовлетворение.

От това състояние могат да бъдат засегнати не само тези, които се борят с излишните килограми. Хората, които имат нормално тегло, също могат да загубят контрол по отношение на храненето.

Храните, които в най-голяма степен водят до пристрастяване, са с високо съдържание на мазнини и калории, те са обработени храни, които съдържат прекомерни количества захар. Дългият списък на храните, водещи до зависимост, включва: пица, шоколад, пакетирани бисквити, сладолед, пържени картофи, чийзбургер, кола, сладкиши, пържено пиле, пуканки.

Както всяка друга зависимост, и тази към определени храни изисква интензивна намеса. В тези случаи следва да се посъветваме с лекар, който да даде съвет за промяна в хранителния режим и други възможни методи, които биха били от полза.

Още здравни новини четете в Puls.bg

А защо ни се яде още след консумация на плод – вижте тук

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари