IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Топ 10 добавки за бързо горене на мазнини

27 октомври 2016 11 40

Вижте съветите на фитнес специалиста Мартин Русанов

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов. Снимка: личен архив

Мартин Русанов е част от проекта на Tialoto.bg – Фитнес съвети от треньори. Той е професионален треньор на отбора на Trec Nutrition Bulgaria, който включва над 20 състезатели, завоювали редица републикански, балкански и персонални титли в различни категории – бикини фитнес, класически културизъм и културизъм.

Русанов е собственик на два фитнес центъра – в Шумен и в Разград. Твърди, че ги е създал от непримиримост към липсата на компетентна информация относно този спорт в малките градове и непрекъснатата жажда за знание и прогрес в тази област.

Пазарът на хранителните добавки е видял значителен брой продукти за „горене на мазнини“, които твърдят, че могат да намалят телесните мазнини, като просто увеличат скоростта с която се оксидират мазнините. Докато този подход за по-изящна фигура изглежда логичен, той има един много голям недостатък – увеличението на скоростта на оксидация увеличава производството на аденозинтрифосфорната киселина (АТФ).

Това на пръв поглед не изглежда проблемно, но трябва да се има предвид, че високите нива на АТФ не намаляват телесните мазнини. Те просто предизвикват хомеопатични процеси в тялото, които след определено време преобразуват излишъка от АТФ обратно в мазнини.

Основният проблем в превръщането на телесни мазнини в АТФ е, че не се увеличава количеството изразходвана енергия – което е единственият валиден начин за намаляване на мазнините.

Има много различни съставки, които предизвикват термогенеза (изгарянето на калории от топлина), някои по-ефективни от други. След дълги часове четене и дълги години опит, ето 10 от най-ефикасните термогенни добавки, които имат потенциала да увеличат количеството енергия.

Екстрактът от зелен чай не е включен в този списък, заради възможността за повишени нива на черния дроб.

1. Кофеин

Кофеинът е най-добре познат като активната съставка в кафето, която стимулира централната нервна система, възпрепятства сънливостта и възстановява бдителността. Кофеинът е също и много потентно термогенно съединение. Една доза от 100 мг кофеин може да увеличи термогенното количество изразходвана енергия с около 100 калории дневно. Това демонстрира, че редовното приемане на кофеин може да има значително въздействие върху енергийния баланс и топенето на мазнини.

2. Синефрин (p-синефрин)

Синефринът е алкалоид, най-често срещан в горчивия портокал и грейпфрута, и често използван за управление на теглото. Проучвания за синефрина сочат, че той взаимодейства с кафявите мазнини. Освен това, той увеличава термогенния ефект като ускорява метаболизма на хората, без да повишава сърдечния ритъм или кръвното налягане.

3. Допаминовите активатори: тирозин и L-допа

Консумацията на прекурсорите тирозин и L-допа увеличава производството и ефикасността на допамина. Допаминът регулира невроните, които започват термогенните процеси. Количеството изразходвана енергия е по-голямо при хора, които приемат допамин. Способността на тирозина и L-допа да увеличават нивата на допамин обикновено води до здрав термогенен ефект, който допринася за значително намаляване на телесните мазнини.

4. Урсолова киселина

Още един мощен подход, който експлоатира термогенния потенциал на кафявите мазнини, включва увеличаване на тяхното съдържание в тялото. Съставка, срещана в много плодове и зеленчуци, наречена урсолова киселина, спомага за увеличение на количеството кафяви мазнини. Урсоловата киселина също увеличава изразяването на декупелиращите пептиди (UCP-1), като по този начин увеличава термогенния капацитет на кафявите мазнини. Този комбиниран ефект дава възможност на урсоловата киселина уникалното умение едновременно да увеличава активността и количеството на кафявите мазнини. По този начин значително се увеличава термогенно изразходваната енергия и загубата на мазнини.

5. Жлъчна киселина

Жлъчната киселина по принцип емулгира мазнините за по-добро храносмилане. Ползването на жлъчна киселина като хранителна добавка също предпазва от затлъстяване в следствие от диета, като регулира хормоните на щитовидната жлеза, които спомагат термогенните процеси в кафявите мазнини. И по-точно, жлъчната киселина има способността да се свързва с рецептор наречен TGR-5, който се намира в клетъчната мембрана на кафявите мазнини. Това свързване увеличава секрецията на ензим наречен дейодиназа, който от своя страна катализира продукцията на активния хормон на щитовидната жлеза – трийодтиронин или Т3. По-високи нива на Т3 стимулират продукция на декупелиращите пептиди (UCP-1), които както вече споменахме, увеличават термогенните процеси на кафявите мазнини.

6. и 7. Кемпферол и Олеуропеин

Голяма част полифенолни съединения увеличават топенето на мазнини, чрез термогенеза. Едно от по-силните такива е олеуропеина – полифенол, срещан в зехтина. Той спомага секрецията на норадреналин и UCP-1, стимулирайки термогенните процеси. Друг полифенол с невероятни термогенни качества е кемпферола. Той се съдържа в различни продукти като чай, броколи и грейпфрут. Това съединение има уникалната способност да активира термогенни процеси в мускулните клетки. Всички клетки имат способността да горят мазнини за енергия чрез термогенни процеси. Кемпферолът също стимулира производството на хормони от щитовидната жлеза, които от своя страна стимулират термогенните процеси в кафявите мазнини и давайки на кемпферола необичайното свойство да предизвиква термогенни процеси в различни клетки на тялото.

8. Подправки: капсаицин, пиперин, джинджифил, канела

Капсаицинът е съставка, срещана най-често в чили пипера, която е основен „виновник“ за лютивия вкус. Капсаицинът се свързва и активира директно TRPV1 рецепторите в устната кухина, които отделят норадреналин. Няколко проучвания сочат, че еднократно приемане на капсаицин може да активира термогенните процеси в кафявите мазнини, докато по-дълго приемане от около 6 седмици увеличава и ефективността на тези процеси, което води до значително намаление на телесни мазнини.

Другите три подправки – пиперин, лютивата съставка на черния пипер, канелата и джинджифила, също силно помагат за активирането на термогенните процеси. Както при капсаицина, пиперинът и джинджифилът активират TRPV1 рецепторите, докато канелата активира TRPA1 рецептор, различен вид TRPV1 рецептор. Както вече споменахме активирането на тези рецептори спомага значително за намаляването на телесните мазнини, чрез увеличаване на изразходваната енергия от самите термогенни процеси. За най-добри резултати се препоръчват бързо усвояващи капсаицинови добавки. Капсули със забавено освобождаване не са особено ефективни, защото пропускат TRPV1 рецепторите в стомаха и горния стомашно-чревен тракт.

9. Форсколин (Колеус форсколий – Coleus forskohlii)

Форсколин е химическа съставка, срещана единствено в индийското растение колеус форсколий. Основното й действие върху човешкото тяло е активацията на ензима аденилат циклаза в кафявите мазнини, което води до по-високи нива на цикличен аденозин монофосфат (cAMP). Нивата на cAMP в кафявите мазнини също се увеличават когато норадреналина се свърже с адренергични бета-рецептори, активирайки термогенни процеси. Следователно, свойството на форсколина да увеличава нивата на cAMP в кафявите мазнини, спомага значително за термогенните процеси в клетките. При приемане на форсколин се наблюдава увеличена консумация на кислород в мастните клетки (да не забравяме, че оксидацията е „горенето“ на мазнини). И не на последно място форсколинът не активира адренергични бета-рецептори, както норадреналина и може да се приема паралелно с него за по-голям ефект.

10. Мелатонин

Мелатонинът е хормон, отделян от епифизната жлеза в мозъка, който регулира сънния цикъл и ви помага да заспите. Мелатонинът е строго обвързан с енергийния метаболизъм и контрола на теглото. Много проучвания сочат, че мелатонинът намалява теглото и коремните мазнини без да се намалява количеството приемана храна или да се увеличава физическата активност. Той също спомага за активирането на термогенните процеси в кафявите мазнини, което от своя страна увеличава изразходваната енергия и намалява телесните мазнини.

Автор - снимка
Автор на статията:
Александър Попов

КоментариКоментари