IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

10 грешки, които допускате при приема на витамини

30 октомври 2016 07 00

Невинаги тези добавки укрепват здравето ви

Снимкa: Instagram

Снимкa: Instagram

Много хора редовно приемат витамини и хранителни добавки, но допускат различни грешки с този прием и така губят от възможността тези, иначе безвредни хапчета да укрепнат и оптимизират здравето им.

Ето какво трябва да знаете за безопасния прием на витамини.

1. Пиете само мултивитамини

Освен ако не ви ги е препоръчал лекар за конкретна причина, то ежедневният навик да пиете мултивитамини, особено пък целогодишно, не е добър. Експертите са единодушни, че най-добре е да се приемат витамини и минерали чрез консумация на пълнозърнести храни.

2. Взимате винаги едни и същи добавки

Всяко тяло има различни нужди през различните сезони и периоди, затова изборът на витамини и добавки трябва да бъде съобразен с индивидуалните ви нужди към момента. Не си купувайте витамините, които приятелката ви пие, без да се консултирате с лекар. Той може да предложи добавки на базата на медицинското ви състояние. Например, ако имате крампи на краката през нощта, може би имате недостиг на магнезий или на калий.

3. Живеете в слънчев климат и пропускате да пиете витамин D

Ако човек живее в северен район, където зимата се задържа по-дълго, той вероятно знае, че трябва да приема витамин D. Същото важи и за хората, които живеят в слънчевия юг. По-възрастните хора страдат от дефицит на този витамин. Направете си кръвен тест, за да разберете от какви добавки имате нужда.

4. Пиете често калций

Този минерал, заедно с витамин D, е от ключово значение за скелетната сила, но твърде много калций може да ви навреди. Изследвания, публикувани в списанието на Американската асоциация за сърдечни болести наскоро показа, че като добавка калцият се свързва с риск от атеросклероза или запушени артерии. Консумирането на богати на калций храни е по-добрият вариант.

5. Пиете слаби пробиотици

Здравето на червата на съвременните хора е много разклатено. Някои добавки с пробиотик не разполагат с достатъчно различни щамове на бактерии и изобщо не вършат никаква работа. Трябва да търсите добавка с 10 пробиотични щама.

6. Предозирате се с витамини

Внимавайте да не прекалите с приема на витамини и особено с витамин Е и витамин А.

7. Игнорирате лекарствата, които пиете

Не всички витамини са съвместими с медикаментите, които пиете. Някои взаимодействия и комбинации могат да бъдат опасни.

8. Взимате желязо твърде често

Добавките с желязо са важни за лечение на симптоми на анемия, но все пак не трябва да ги предозирате, защото може да започне да ви се гади и като цяло да не се чувствате добре.

9. Не контролирате списъка на съставките

Наскоро лаборатория в Ню Йорк откри, че 80 на сто от етикетите на билковите добавки са подвеждащи и не отговарят на истината.

10. Разчитате вашият лекар да знае всичко за добавките

Витамините и добавките са индустрия за 28 милиарда долара, но това не значи, че вашият лекар знае всичко по темата. За съжаление в медицинските университети лекарите не научават много-много за хранителните добавки и не могат да отговарят на всичките ви въпроси по темата.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари