IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

20 цигари на ден причиняват стотици ДНК мутации

4 ноември 2016 12 00

Дори да се откаже тютюнопушенето, уврежданията остават

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Отдавна се знае, че цигарите вредят на здравето, но според ново изследване се вижда, че дори причиняват сериозни генетични мутации.

Според Людмил Александров от националната лаборатория Лос Аламос в САЩ, който е роден в България, изпушването на 20 цигари дневно причинява сериозни генетични увреждания в органите, като във всяка клетка от белите дробове те са 150 годишно, предаде Reuters.

Изследването, направено от група учени от британския институт „Сангър“, е публикувано в сп. „Сайънс“.

А резултатите от направеното проучване, показват пряка връзка между изпушените през живота цигари и броя на мутациите в ДНК на раковите тумори.

Промените са трайни и остават, дори и човек да откаже цигарите. Мутациите са най-много при рак на белите дробове, но туморите в други части на тялото – пикочния мехур, черния дроб, гърлото, също са с променена ДНК, дължаща се на тютюна. Това обяснява защо пушенето причинява много други видове рак, освен на белите дробове, отбелязва експертът.

Според него до този момент е било трудно да се обясни как точно тютюнопушенето увеличава риска от рак в органи, които не са в пряк контакт с дима.

„Преди имахме много епидемиологични данни, свързващи тютюнопушенето с рака, но сега можем вече да наблюдаваме и да определим количествено молекулните промени в ДНК“ – каза той.

Всяка мутация е потенциална начална точка за „каскада от генетични увреждания“, които могат да доведат до рак. Резултатите показват, че пушенето на кутия цигари дневно води до средно 97 мутации годишно във всяка клетка на ларинкса, 39 мутации – на фаринкса, 23 – на устата, 18 – на пикочния мехур, шест – на черния дроб.

Автор - снимка
Автор на статията:
Петя Славова

КоментариКоментари