IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ползите на японския зелен чай

8 ноември 2016 06 00

Любопитни факти и информация

Ползите на японския зелен чай

Най-здравословната японска напитка всъщност крие в себе си повече от дванадесет вековна традиция в ежедневието на хората не само в Страната на изгряващото слънце, но и в много други места по света.

Най-популярните разновидности са три – „Сенча“, „Матча“ и „Гьокуро“.

А ето какви са основните ползи на истинския японски зелен чай:

1. Полезно съдържание

„Сенча“ е ежедневният чай на японците, а „Матча“ се счита за най-здравословния чай на планетата, защото съдържа 16 различни аминокиселини, 8 пъти повече бета-каротин от спанака и 70 пъти повече антиоксиданти от портокаловия сок.

2. Подобрява физическото здраве

Зеленият чай неутрализира свободните радикали, които са продукт на стреса – нещо, на което е подложен съвременният човек.

Напитката от Япония ускорява метаболизма с повече от 30 процента и намалява кръвната захар, като по този начин предпазва от диабет.

3. Интересна култура

Японският зелен чай носи в себе си и цялата култура на страната. Чайовете се приготвят със специфични аксесоари, голяма част от които са ръчно направени и изрисувани. Самата церемония по приготвяне зависи много от вида зелен чай – дали ще е „Сенча“, „Матча“ или „Гьокуро“.

4. Приготвяне

Особено интересни факти има около приготвянето на истинския японски чай. Оригиналният продукт има правила на приготвяне, които трябва да се спазват стриктно. Част от тях са използване на изворна вода, правилна температурна запарка и количество вода спрямо количество зелен чай.

Автор - снимка
Автор на статията:
Криси Табачка

КоментариКоментари