IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Липсата на спорт може да доведе до депресия

27 ноември 2016 09 00

Добрата физическа култура „спасява“ 95% от меланхолиците

Снимка: breakingmuscle.com

Снимка: breakingmuscle.com

Ако някога сте се чудили дали има пряка връзка между тялото и духа, то любопитството ви предстои да бъде задоволено. Резултатите от три скорошни изследвания затвърждават максимата „Здрав дух, здраво тяло“. Оказва се, че физическата активност може би е ключът в борбата с депресията. Не всичко е в ума, човекът страда и от навиците си.

Въпросните три проучвания обхващат живота и ежедневните навици на общо 1 140 000 възрастни мъже и жени. Общото между научните трудове е фразата, звучаща като призив: „Физическите упражнения променят нашите тела и съзнания, правейки ги устойчиви на отчаяние и депресивни състояния“, пише Националният център по биотехнология в САЩ.

Много предишни изследвания са проучвали позитивните ефекти на спорта върху мозъка, но поради малката си целева група, техните резултати не са били възприети насериозно.

В първото проучване, което ще разгледаме, Северноамериканската национална лаборатория по медицина заравя изследователското си око в данните на Американския статистически институт, търсейки отговори за това дали физическата активност влияе на депресивните състояния.

За целите на проучването учените взели предвид физическите възможности на изследваните над 1 100 000 души както и техният психологически статус.

След обработка на статистическите данни, учените правят заключението, че хората с ниска физическа култура много по-лесно могат да се сдобият с дъждовен облак над главите си. Неактивно спортуващите са със 75% по-голям риск от попадане в мрачните лапи на клиничната депресия, спрямо останалите, чиято мускулатура редовно бива натоварвана.

Второто изследване на Северноамериканската национална лаборатория по медицина, публикувано през юли тази година, показва, че извънредно мрачните душевни състояния се подобряват значително при лечение със спорт.

Учените стигнали до този извод, след като назначили терапия с „умерено тежки спортни занимания“ на 38 000 пациенти с диагноза клинична депресия. Подобрения се наблюдавали при 95% от болните, като само 2 000 не се повлияли от лечението.

Третото проучване на Американската лаборатория разглежда невробиологичните ефекти на спорта върху пациенти с тежки депресивни разстройства. Изследваните 1 200 души били подложени на спортна терапия, като тя значително подобрила общото им състояние. Лекарството движение се отразило благоприятно на т. нар. възпалителни маркери като C-реактивният протеин, чиито стойности скачат при наличие на възпалителен процес в човешкото тяло. От друга страна се повишава секрецията на „здравословните“ хормони и съединения за мозъка като например хормонът на растежа.

Засега учените гледат на резултатите от проведените изследвания с огромна надежда. В бъдеще те се надяват да разберат кои точно са упражненията, които изцяло биха могли да отърват човека от ноктите на депресията и колко точно един болен би трябвало да тренира, за да оздравее.

Но докато учените умуват, а вие се чувствате тъжни, една кратичка едночасова тренировка в залата със сигурност би ви се отразила по-добре от това да седнете пред екрана на телевизора си. Спортът е усмивка!

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари