IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

7 неща, които могат да объркат цикъла ви

22 декември 2016 13 20

Идентифицирайте проблема и си обърнете внимание

Снимка: outnow.ch

Снимка: outnow.ch

Ако вашият месечен цикъл напоследък се е променил – станал е по-силен, по-оскъден, по-продължителен или ви идва на по-големи интервали, то трябва да си обърнете внимание. Тези промени в менструацията ви може да се отразят на цялостното ви здраве, затова е хубаво да се опитате да идентифицирате проблема сама, преди да се консултирате с лекар.

Възможно е промените да са причинени от следните 7 неща:

1. Напоследък сте подложена под голям стрес

Ако си имате ежедневни главоболия на работното място или в личния живот, възможно е те да повлияят на вашия цикъл. Стресиращите събития като смърт на член на семейството, загуба на работата, развод, заболяване и т. н. влияят на хормоните в тялото, които регулират овулацията.

2. Спортувате твърде много

Ако живеете забързан, уморителен живот, а освен това прекарвате всяка свободна минута във фитнеса, то вашата менструация може да се обърка, защото тялото ви възприема този начин на живот като стресов. Освен това организмът ви има нужда от определено количество телесни мазнини за овулацията, така че ако сте твърде слаба, това може да доведе до нередовен цикъл.

3. Прекалявате с алкохола

Ако сте се напила няколко поредни нощи навън с приятели, това няма да повлияе на вашия месечен цикъл в дългосрочен план. Ако обаче с месеци наред се оплаквате от събото-неделен махмурлук, то това може да стане причина за нередовен менструален цикъл. Алкохолът може временно да повиши нивата на естроген и тестостерон в тялото, а това пак обърква овулацията.

4. Качили сте внезапно повече килограми

Рязкото наддаване на тегло може да обърка хормоналния баланс в тялото. С увеличаване на килограмите, яйчниците започват да произвеждат допълнително тестостерон. Това може да попречи на овулацията и да доведе до много дълги цикли или до пропускане или спиране на менструацията.

5. Страдала сте от инфекции

Инфекцията няма да повлияе на вашия цикъл на хормонално ниво, но тя може да предизвика кървене и да ви накара да мислите, че сте в цикъл по-често от нормалното. Бактериални инфекции, възпаления в таза, полово предавани инфекции могат да причинят дразнене във вътрешността на матката и тя да започне да кърви.

6. Пила сте антидепресанти

Антидепресантите могат да нарушат цикъла ви. Много от тези лекарства вдигат нивата на хипофизния хормон, наречен пролактин, който може да промени други хормони в тялото ви.

7. Работите на смени

Доказано е, че жените, които работят на смени и особено на нощни смени, са с по-висок риск от менструални проблеми в сравнение с тези, които работят на нормален график.

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари