IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

5 ранни признака, че черният ви дроб е увреден

2 януари 2017 11 45

Ако ги имате – вземете бързи мерки

Снимка: Mayo Clinic

Снимка: Mayo Clinic

Черният дроб почиства токсините от кръвта ни и се бори с инфекциите, а когато той не функционира добре, не може и да прочисти кръвта ни качествено.

По принцип черният дроб е орган, който има силата да се регенерира, когато е бил леко увреден, подменяйки старата тъкан с нови клетки.

И все пак той може да се увреди сериозно, а това да постави живота на човек в опасност. Това може да стане вследствие на възпаление, силен удар, рак, хепатит или при прекален прием на медикаменти и/или алкохол.

Ето и няколко външни признака, че нещо с този орган не е наред:

1. Тенът ви е станал жълтеникав

Ако вашата кожа и бялото на очите ви станат жълтеникави, значи черният ви дроб не функционира правилно, поради натрупване в кръвта на жълтеникаво вещество, наречено билирубин. Този симптом, наречен жълтеница, може да се прояви, ако човек се е заразил с хепатит, има рак, консумира твърде много алкохол, злоупотребява с медикаменти, работи в токсична среда и др.

2. Урината ви е с променен цвят

Жълтеницата също така може да промени цвета на урината и изпражненията на човек, като урината потъмнява, а изпражненията избледняват.

3. Имате необясними сърбежи

Чернодробното заболяване може да бъде разкрито и по необясними сърбежи по кожата, но те могат да бъдат предизвикани и от бъбречна недостатъчност, проблеми с щитовидната жлеза и/или рак. Сърбежът обикновено засяга цялото тяло.

4. Имате синини по тялото, без да сте се удряли

Хората с увреден черен дроб се нараняват по-лесно и кървят по-лесно, защото органът забавя или спира производството на протеини, които са необходими за съсирване на кръвта. Черният дроб всъщност произвежда няколко фактори на кръвосъсирването, като всички те започват да изчезват при хора с увреден орган.

5. Имате необясними отоци

Когато черният дроб на човек не е в състояние да си върши работата добре, той може да започне да задържа вода в корема и/или краката си, което води до подуване/отоци.

6. Може и да нямате никакви признаци

В някои случаи може да няма никакви индикации, че нещо не е наред с черния дроб. Възможно е и симптомите да са твърде леки и не особено специфични като умора, сънливост, гадене или лек сърбеж и човек да не им обърне внимание.

 

Автор - снимка
Автор на статията:
Teodora Dragoeva

КоментариКоментари