IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Защо трябва да пиете вода веднага след събуждане?

9 януари 2017 06 00

Минимум литър на ден ви поддържа здрави и свежи

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Японките са известни с това, че са слаби, с хубава и сияйна кожа и коса. Генетиката определено има роля в това, но според мнозина бюти и здравни експерти техният режим също е от значение. А те задължително правят следното – пият чаша вода веднага след събуждане!

Американски лекари смятат, че именно този „ритуал“ е сред причините японците много рядко да страдат от затлъстяване и диабет.

Защо пиенето на вода е толкова важно?

За начало човешкото тяло съдържа 70 % вода и е важно това ниво да не намалява, за да функционират органите нормално. Стигне ли се до дехидратация, започват редица здравословни проблеми.

Какви са плюсовете да пиете вода на гладен стомах?

1. Помага да се отървете от токсините

Пиенето на вода води до движение в червата. През нощта тялото по естествен начин реанимира и се пречиства като сортира токсините накуп. Когато поемате вода на гладно вие провокирате отделителната система и тя изхвърля тези токсини. Пиенето на големи количества вода може да помогне за увеличаване на производството на мускулните клетки и нови кръвни клетки.

2. Подобрява метаболизма

Пиенето на вода на гладно увеличава метаболизма с 24 %. Повишеният метаболизъм пък стимулира отделителната система. Ето защо приемането на вода е изключително важно за хората, които са на диета/хранителен режим или имат някакви проблеми, свързани със забавен метаболизъм. Ако приемате вода веднага след събуждане, подпомагате почистването на дебелото черво, което прави по-лесно усвояването на хранителните вещества.

3. По естествен начин потиска апетита

Не само, че водата подсилва метаболизма и отделителната система, но и запълва стомаха. Това от своя страна овладява пристъпите на глад и не ви позволява да се нахвърлите върху храната и да преядете.

4. Разсейва киселините

Ако страдате от стомашни проблеми, свързани с киселини, задължително пийте вода на празен стомах. Течността ги избутва от хранопровода по-навътре, където те се разреждат и на по-късен етап токсичните елементи излизат от тялото, чрез урината.

5. Помага за сияен тен и здрава кожа

Дехидратацията причинява бръчки, дълбоки пори и придава на кожата увехнал вид. Научно доказано е, че пиенето на половин литър вода на празен стомах повишава кръвния поток към кожата и я прави по-сияйна. Приемането на повече вода през деня повишава освобождаването на токсините и това веднага се отразява положително на вида и здравето на кожата ви.

6. По-гладка, блестяща и здрава коса

Дехидратацията може да окаже сериозно влияние върху растежа на косата. Пиенето на големи количества вода подхранва косата отвътре навън. Водата съставлява почти ¼ от теглото на кичур коса. Недостатъчният прием на вода може да доведе до чуплива и тънка коса. Трябва да се пие повече вода всеки ден, а приемането ѝ на гладно може да подобри състоянието на косата в по-голяма степен.

7. Предотвратява пикочни и бъбречни инфекции

Пиенето на вода веднага след събуждане разрежда киселините, които водят до образуване на камъни в бъбреците. Насъбралите се токсини причиняват и редица различни инфекции на пикочните пътища.

8. Подсилва имунната система

Пиенето на вода на гладен стомах подпомага балансирането на лимфната система, което води до повишен имунитет. Важно е имунната ви система да работи пълноценно, за да ви предпазва от различни вируси, инфекции и заболявания.

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари