IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ранният пубертет при момичетата носи риск от болести

15 януари 2017 11 45

Големите гърди в ранна възраст качват с 20% риска от рак

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Когато гърдите на едно момиче започват да се развиват преждевременно, това може да е знак, че в бъдеще тя ще има здравословни проблеми с бюста си, че и не само.

Има ясни доказателства, че ранният пубертет води до пълнеене, диабет тип 2, сърдечносъдови заболявания и рак на гърдата, пише Independent.

Момичетата, които вече имат изразен бюст, а са на 10-годишна възраст, попадат в 20-процентов риск от рак. Опасността за онези, които отрано са заформили деколте, започва да намалява със всяка следваща година. Рискът от развиване на онкологично заболяване при момичетата е голям между 10 и 12 години.

Съвсем обичайно е при младите дами растежът на гърдите да започне около десетата им година. До момента на този факт се е гледало като на безобидно явление, съпътстващо живота на жената. На друго мнение са обаче група учени от Университета Глазгоу.

Британските медици смятат, че преждевременното заформяне на бюст у младите дами води със себе си повишен риск от здравословни проблеми. Нещо повече: специалистите са открили, че когато при момичетата на млада възраст започнат да се появяват гърди, те страдат и на душевно ниво. Така освен проблеми с тялото, те биха имали и психологически такива.

Освен чувствата на изолация и срам, ранният пубертет се свързва и с отключването на сексуалната активност. Тя също може да накърни душевния мир на младите момичета, защото се свързва с ранната бременност и болестите, предавани по полов път. Изследванията показват, че съществува пряка връзка между депресивните състояния, нарушения режим на хранене и тенденцията децата да са твърде високи за възрастта си, а момичетата с изненадващо развити гърди.

Според учените, на хоризонта има лоши новини. По целия свят има явна тенденция пубертетът да започва все по-рано. В САЩ например половото съзряване подранява с близо година за последните няколко десетилетия. Причините за това явление обаче са неясни.

Няколко изследвания показват връзка между пълнеенето при децата и ранния пубертет.

Популярната теория как хормоналният дисбаланс повлиява килограмите на младите обаче не дава отговор защо при някои раси се наблюдава по-ранно навлизане в пубертета. Явен пример затова са афроамериканските момичета, живеещи в по-бедните райони, при които пубертетът започва на около 8 години. Съществува теория, според която извънредно замърсената околна среда, в която живеем, кара хормоните на децата преждевременно да предизвикват началото на пубертета.

Как расте женската гръд?

Когато гърдите на момичетата започнат да растат, първо се активира група от много специални клетки, наричани епителни клонове. Те оформят структурата на гърдата и местата, в които се натрупва мазнината. Епителните клонове продължават да растат по време на целия репродуктивен период на жената. Те спират да растат с идването на старостта. Клоновете се увеличават и след раждането, за да се появи място за кърма.

Тази специфична тъкан зависи от хормони и левкоцити, наречени микрофаги. Те помагат на епителните клонове да преминават от единия в другия процес: пубертет-зрялост-майчинство-менопауза.

Британските учени смятат, че ако успеят да овладеят преминаването от процес в процес, те биха могли да предпазят младите момичета от коварни и смъртоносни болести, спохождащи ги в ранна детска възраст.

Към днешна дата лекарите взимат мерки само срещу пубертета, започнал на 7-годишна възраст. Медиците опитват да спрат трансформацията с терапия, потискаща жлезите, които произвеждат хормоните, предизвикващи пубертета.

Подготви: Александър Градинаров

Автор на статията:
Tialoto.bg

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )
Въпрос: Александър Градинаров има ли медицинско образование и ако не, защо не е предложил превода си на някой лекар да му го редактира. Статията е преведена толкова неграмотно, че вероятно има поне 40% загуба и изкривяване в превода. А да се предлагат за четене толкова зле преведени статии не е само неприятно, ами направо вредно.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар
факти ( преди 7 години )
Колкото по-напред в еволюционното развитие е определен животински вид, толкова по-късно встъпва в полов контакт.Натрупването на много мастна тъкан в гърдите е един от рисковите фактори за рак. И при жените, и при мъжете либидото се свързва с тестостерона, както и агресията.
Отговори Сигнализирай за неуместен коментар