IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

3 начина да се освободим от напрежението

6 февруари 2017 06 00

Според специалисти работим прекалено

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Ако сме имали съмнения досега, учените потвърждават – да, наистина работим много. Изследователите от Австралийския национален университет установяват, че две трети от общо 8000 проучени участници, работят повече от 40 часа седмично. Тук е важно да се отбележи, че отново според научни изследвания, когато работим повече от 39 часа седмично, увреждаме здравето си.

Дългите работни часове са пречка пред доброто психическо и физическо здраве, тъй като ни остава по-малко време да се храним добре и да се грижим за себе си. Освен че е важно да преосмислим приоритетите си, трябва да намерим и начин и да се разтоварваме адекватно след дългия работен ден. Можем да направим това с помощта на тези три стъпки...

1. Да погледаме любимото телевизионно предаване

Обикновено чуваме лоши прогнози относно почивката пред телевизора и това как това води до наднормено тегло и вреди на мозъка. Учени обаче установяват, че когато гледаме любимо телевизионно предаване, нивата на кортизола, познат още като „хормон на стреса“, се понижават. Разбира се, прекомерното време, прекарано пред телевизора, може да доведе и до наддаване на излишно тегло и други здравословни проблеми.

2. Упражнения за разтягане

Тези от нас, които прекарват деня си седнали пред компютъра, са застрашени от развитие на различни здравословни проблеми. Те често имат по-голяма обиколка на талията, повишен риск от сърдечносъдови заболявания и дори рак. Затова при тях е препоръчително да се разхождат или да правят упражнения за разтягане след края на работния ден.

3. Преди лягане – да се отпуснем

Когато сме отпочинали, се подобрява паметта, а също така и теглото ни е по-здравословно. От друга страна, работният стрес влошава качеството на съня. Затова е добре да имаме ритуал преди лягане, който да ни освободи от натрупаното напрежение, както и да си осигурим комфортни условия за сън.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари