IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви болести може да пипнем ако делим четката си за зъби

9 февруари 2017 06 00

Много е важно тя да бъде само за лична употреба

Снимка: Istock

Снимка: Istock

Случвало ли се е да споделяте четката си за зъби с някого? Подобен навик е опасен, тъй като тя може да бъде преносител на множество инфекции. Четката за зъби не бива да се дели с никого, дори и с най-близките ни, тъй като в противен случай има риск да се заразим с някоя от следните инфекции..

1. Заболяване на венците

Имайки предвид, че четката за зъби може да „приюти“ болестотворни бактерии, каквито са стрептококите, споделянето ѝ може да е причина за развитие на заболяване на венците. Ако забележим кървене от тях или поява на язви в устата, е добре да сменим четката си за зъби.

2. Херпеси по устата

Когато мием зъбите с четка на човек, който е инфектиран с херпес симплекс вирус, има голям риск ние също да се заразим. Причината е, че четката за зъби е замърсена с вредните бактерии.

3. Хепатит

В данни на проучване, проведено през 2006 г. и публикувано в Journal of viral hepatitis, изследователите изтъкват, че хепатит C може да се пренесе и когато споделяме една и съща четка за зъби, а рискът от заразяване е много голям. Сред характерните за заболяването симптоми са загуба на апетит, гадене и жълтеница.

4. Мононуклеоза

Това е силно инфекциозно заболяване и може да се разпространи чрез слюнка и кръв. Симптомите му включват главоболие, гадене и висока температура, която често се бърка с температурата при грип.

Автор на статията:
Анна Дантева

КоментариКоментари

Анонимен ( преди 7 години )